Η Κίνα προετοιμάζεται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Η θητεία του στον Λευκό Οίκο είχε προκαλέσει αναταραχή στις διμερείς σχέσεις και όταν έληξε, το Πεκίνο έβγαλε έναν αναστεναγμό ανακούφισης. «Στο καλό Ντόναλντ Τραμπ!» έγραψε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε ένα ασυνήθιστα εκφραστικό tweet. Τώρα οι Κινέζοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται αθόρυβα για την προοπτική επιστροφής του. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε επίσης δύσκολη τη ζωή του Πεκίνου, διατηρώντας και επεκτείνοντας τις σκληρές οικονομικές πολιτικές του Τραμπ και δημιουργώντας συνασπισμούς για την αντιμετώπιση της Κίνας. Ωστόσο, έκανε παράλληλα παραχωρήσεις και ανοίγματα, προσπάθεια που ο Σι εκτιμά, σύμφωνα με αναλυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η Ουάσιγκτον φρόντισε να μην ανταγωνιστεί το Πεκίνο γύρω από τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου στην Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που η Κίνα θεωρεί δικό της, ένα θέμα στο οποίο έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην ανακατεύονται.
Ορισμένοι Κινέζοι αξιωματούχοι βλέπουν οφέλη από μια πιθανή νίκη Τραμπ τον Νοέμβριο. Κατά την άποψή τους, θα μπορούσε να επιταχύνει τη λεγόμενη παρακμή των ΗΠΑ ως υπερδύναμη, να προκαλέσει μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική αναταραχή και να απομακρύνει τους συμμάχους που έχει κερδίσει ο Μπάιντεν, βοηθώντας το Πεκίνο να ανοικοδομήσει τις σχέσεις του με την Ευρώπη. Ωστόσο, γενικά, πιστεύουν ότι η ζημιά μιας δεύτερης θητείας Τραμπ θα υπερτερούσε από όποια πιθανά οφέλη. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι στον στενό κύκλο του Τραμπ. Ο πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, λόγου χάρη έχει υποστηρίξει ανοιχτά την αποκοπή της πρόσβασης της Κίνας στις αγορές, την τεχνολογία και το κεφάλαιο της Αμερικής. Στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πέρυσι, περιγράφει την Κίνα ως «τη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει το αμερικανικό έθνος και το σύστημα δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατικής διακυβέρνησής του μετά την αμερικανική επανάσταση».
Στο πλαίσιο αυτό, οι κινεζικές εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, ανησυχώντας ότι μια νίκη Τραμπ θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό των τεχνολογικών κυρώσεων των ΗΠΑ. Παρά τις εκκλήσεις από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και άλλους να σταματήσει να πλημμυρίζει τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά αγαθά, η Κίνα επιχειρεί να ξεφύγει από τη χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, ειδικά εάν ο Τραμπ επιστρέψει.
Η Κίνα έχει ήδη μετατοπίσει το εμπόριό της μακριά από τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η αιφνιδιαστική νίκη του το 2016 ανέτρεψε τη μακροχρόνια στρατηγική των ΗΠΑ για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με την Κίνα. Ο Σι και οι υφιστάμενοί του αρχικά πίστεψαν ότι οι σκληρές τοποθετήσεις του Τραμπ συγκάλυπταν τον φόβο για την οικονομική ισχύ της Κίνας. Οταν ο Τραμπ άρχισε να επιβάλλει δασμούς στις αρχές του 2018 για να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει τις πρακτικές του, το Πεκίνο ανταποκρινόταν ευγενικά κάθε φορά, πιστεύοντας ότι ο επιχειρηματίας που έγινε πρόεδρος θα υποχωρούσε. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Οι αμερικανικές εισφορές στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων τετραπλασιάστηκαν από 3% σε 12% κατά μέσον όρο στην πρώτη θητεία του Τραμπ. Το οικονομικό κόστος για το Πεκίνο ήταν και είναι πραγματικό. Συνολικά, η ζημία στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας από τον εμπορικό πόλεμο ήταν τρεις φορές υψηλότερη από το πλήγμα στις ΗΠΑ.
Οι προσπάθειες του Πεκίνου να παρακάμψει τις τεχνολογικές κυρώσεις των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες, λένε Κινέζοι αναλυτές, ενώ ήδη εμβαθύνει τη συνεργασία του σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, ο κβαντικός υπολογισμός και η τεχνητή νοημοσύνη με το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Καινοτομίας του Αμπου Ντάμπι. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους ισχυρά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης μέσω άλλων ξένων οντοτήτων που τα αγοράζουν από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει πει ότι εάν επανεκλεγεί, σκοπεύει να επιβάλει δασμούς έως και 60% στις εισαγωγές από την Κίνα. Για να προλάβει τα χειρότερα ο «Κόκκινος Δράκος» έχει ήδη μετατοπίσει το εμπόριό του μακριά από τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου McKinsey δείχνει ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ του εμπορίου αγαθών της Κίνας πέρυσι, από 42% το 2017.