Η Fed καθησυχάζει, οι αγορές ανησυχούν

Ακόμη μια σειρά ισχυρών οικονομικών δεδομένων θα επανέφερε τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων, εκτιμούν αναλυτές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Το καθησυχαστικό μήνυμα του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ μετά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη ίσως να μην κατευνάσει τους ανησυχούντες και χαμένους επενδυτές μετοχών και ομολόγων στις αμερικανικές αγορές. Η αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού τούς κάνει να εστιάζουν εντονότερα στα οικονομικά δεδομένα που έπονται. Αν και ο Πάουελ αναγνώρισε την έλλειψη πρόσφατης προόδου στη μάχη ενάντια στις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή, επανέλαβε την άποψη ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να κατευθυνθούν προς χαμηλότερα επίπεδα το τρέχον έτος. Πάντως, κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι λιγότερο πιθανό η αγορά να πιστέψει τον Πάουελ αυτή τη φορά, μετά μια θορυβώδη μεταστροφή τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, στη συνέχεια ακολούθησαν μήνες με ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό και στην απασχόληση. Ακόμη μια σειρά ισχυρών οικονομικών δεδομένων θα επανέφερε τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων, προξενώντας περαιτέρω αναταραχές στις μετοχές και στα ομόλογα, όπως οι ίδιοι είπαν. Οι διακυμάνσεις της αγοράς την Τετάρτη, ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης της Fed, αποτύπωναν τη νευρικότητα των επενδυτών. Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,3% μετά ένα ράλι με κέρδη 1% και πλέον, διαρκούσης της συνέντευξης Τύπου του Πάουελ. Οι δε αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μειώθηκαν κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης. «Εάν η Fed είναι τόσο εξαρτώμενη από δεδομένα όσο διατείνονται οι αξιωματούχοι της, τότε κάθε τέτοιο στοιχείο θα ελέγχεται από τις αγορές, ώστε να διαπιστωθεί εάν μεταφράζεται σε υψηλότερα επιτόκια για πιο μακρό διάστημα ή στην πιθανότητα να επιστρέψουν οι αυξήσεις επιτοκίων στο τραπέζι», εκτιμούν αναλυτές.

Το πρώτο βασικό στοιχείο δημοσιοποιείται σήμερα Παρασκευή και αφορά την απασχόληση. Εάν η εικόνα που θα δοθεί δείξει μια δυναμικότερη του αναμενομένου αγορά εργασίας, τότε οι παράγοντες των αγορών θα μετρίαζαν τις προβλέψεις τους για το πόσο δραστικά θα μειώσει η Fed τα επιτόκια φέτος. Οι επενδυτές αποτιμούν σήμερα τις περικοπές σε περίπου 35 μονάδες βάσης το 2024, σε σύγκριση με περισσότερες από 150 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο. Εντός Μαΐου έπονται και τα στοιχεία πληθωρισμού, λιανικών πωλήσεων κ.ά. Αν και οι μετοχές δεν απέχουν πολύ από τα πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ στα οποία ανήλθαν νωρίτερα φέτος, το ράλι τους υποχώρησε παράλληλα με την εξασθένηση των προσδοκιών για μείωση στο κόστος δανεισμού κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ετσι ο S&P 500 σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Τέλος, ορισμένοι επενδυτές φοβούνται ότι τα περιθώρια για περικοπές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ίσως εξαντληθούν νωρίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT