Χαμηλή ανάπτυξη λόγω μειωμένων επενδύσεων αναμένει ο ΟΟΣΑ

Χαμηλή ανάπτυξη λόγω μειωμένων επενδύσεων αναμένει ο ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι το 2024 η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 2%, έναντι 2,5% που προβλέπει η κυβέρνηση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Στο 2% «βλέπει» ο ΟΟΣΑ να διατηρείται και φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης, χαμηλότερα από την κυβέρνηση, που μόλις αναθεώρησε την πρόβλεψή της προς τα κάτω, από το 2,9% στο 2,5% και στο ίδιο επίπεδο με την πρόβλεψη του ΔΝΤ πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ συνδυάζεται με μια βουτιά του προβλεπόμενου ρυθμού αύξησης των επενδύσεων στο μόλις 2,8% φέτος (από το ήδη χαμηλό 3,9% του 2023) και επιτάχυνση στο 9,1% το 2025. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εκτιμά ρυθμό αύξησης επενδύσεων 9,1% για φέτος. Παρότι στη συνέχεια προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,5% το 2025 και χαρακτηρίζει ανθεκτική την οικονομία, ο Οργανισμός, στο χθεσινό World Economic Outlook, μιλάει για προκλήσεις όσον αφορά την παραγωγικότητα, η οποία είναι κατά το 1/3 χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συγκαταλέγει την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αλλά και την άρση εμποδίων στο λιανεμπόριο και στις επαγγελματικές υπηρεσίες. Ενώνει έτσι τη φωνή του ο ΟΟΣΑ με αυτές άλλων φορέων, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ, που υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να αποβάλει τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος, με τις αγκυλώσεις και τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος της κρίσης και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική σταθερότητα και η μείωση του χρέους αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι αυτό προϋποθέτει διατηρήσιμο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Κάτι που με τη σειρά του συνδέεται με τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Ενα πιο αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα, η μείωση των ρυθμιστικών εμποδίων που διατηρούνται στο λιανεμπόριο και στις επαγγελματικές υπηρεσίες, καθώς και η παροχή περισσότερης και καλύτερης εκπαίδευσης στους ενηλίκους θα μπορούσε να τονώσει την παραγωγικότητα και να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, αναφέρει η έκθεση. Μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026, ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων επενδύσεων θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό, μέσω του περιορισμού των δαπανών μισθοδοσίας, υποστηρίζει. Εισηγείται επίσης μείωση της πολυδιάσπασης των δημοσίων συμβάσεων, περαιτέρω ψηφιοποίηση και απλοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και διεύρυνση του αριθμού των φορολογουμένων.

Οι ανάγκες, τονίζει ο ΟΟΣΑ, θα είναι μεγάλες τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και της ανάγκης κάλυψης του επενδυτικού κενού, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής. Η τόνωση της χαμηλής παραγωγικότητας θα βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερου δημοσιονομικού χώρου, αλλά και στην αύξηση του επιπέδου ζωής.

Σχετικά με τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης, η ανάλυση του Οργανισμού αναφέρει ότι η κατανάλωση θα επιταχυνθεί το 2024 με την αύξηση των πραγματικών μισθών, των κερδών των εργοδοτών και του τουρισμού.

Ο Οργανισμός συνδέει τις πληθωριστικές πιέσεις με τις αυξήσεις των μισθών και υποστηρίζει ότι θα συνεχιστούν το 2024 έως ότου ο δείκτης υποχωρήσει σταδιακά στο 2,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Σημειώνει μάλιστα ότι αν οι αυξήσεις μισθών υπερβούν την παραγωγικότητα, θα υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT