Τουρκία: Κοντά σε συμφωνία για την αγορά LNG από την ExxonMobil

Τουρκία: Κοντά σε συμφωνία για την αγορά LNG από την ExxonMobil

Η Αγκυρα στοχεύει να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Στοχεύοντας σε ένα νέο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών προμηθειών, ώστε να μην εξαρτάται από μεμονωμένες πηγές, η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με τον αμερικανικό κολοσσό πετρελαιοειδών ExxonMobil για μια συμφωνία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αξίας πολλών δισ. δολαρίων. Η Αγκυρα σκοπεύει να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, διότι ουσιαστικά εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται – εξ ου και είναι επιβεβλημένη η διαφοροποίηση, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται χάρη στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, αφού η Αγκυρα ήρε το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον συμφώνησε να της πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας δισ. δολαρίων. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή συντελείται ενόσω ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επανατοποθετηθεί η χώρα ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Επεξηγώντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, ο κ. Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η Τουρκία θα εξασφάλιζε έως και 2,5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως μέσω της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που συζητείται με την Exxon και ίσως έχει διάρκεια δεκαετίας. Επίσης, είπε ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας της Exxon τελούν ακόμη υπό συζήτηση, αλλά 2,5 εκατ. τόνοι LNG που αποστέλλονται στην Τουρκία κοστίζουν επί του παρόντος περίπου 1,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις τιμών από την υπηρεσία δεδομένων Argus.

Οι υπό συζήτηση 2,5 εκατ. τόνοι σε υγροποιημένο φυσικό αέριο θα επαρκούσαν να καλύψουν περίπου το 7% της κατανάλωσης συνολικά της Τουρκίας πέρυσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των F.T., που βασίζονται σε στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς. Πέρυσι η Τουρκία εισήγαγε 5 εκατ. τόνους LNG από τις ΗΠΑ στην αγορά σποτ, στην οποία αγοράζεται και πωλείται το συγκεκριμένο εμπόρευμα για επικείμενη παράδοση, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Η Exxon έχει μεγαλόπνοα σχέδια να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στους 40 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030, δηλαδή περίπου διπλάσιο από ό,τι το 2020. Συν τοις άλλοις, ο αμερικανικός όμιλος, όπως αναφέρουν οι Financial Times, διατηρεί μερίδιο 30% στο Golden Pass LNG, έναν νέο τερματικό σταθμό εξαγωγών στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ, που κατασκευάζει με τον συνεργάτη του Qatar Energy. Εχει χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 18 εκατ. τόνους ετησίως και πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή το πρώτο ήμισυ του 2025. Επίσης, η Exxon έχει σκοπό να υλοποιήσει και ανάλογα έργα στο πεδίο του υγροποιημένου φυσικού αερίου και στην Παπούα – Νέα Γουινέα και τη Μοζαμβίκη.

Η Αγκυρα, η οποία είχε επίσης απευθύνει ερωτήματα και σε άλλους παραγωγούς φυσικού αερίου των ΗΠΑ για συμφωνίες LNG, επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της εγκαίρως, πριν λήξουν ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της με τη Ρωσία το 2025 και αυτά με το Ιράν τον επόμενο χρόνο, όπως είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT