Αλλάζει νομισματική πολιτική η Τουρκία

Αλλάζει νομισματική πολιτική η Τουρκία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Μεταβολές στη νομισματική πολιτική εντός του 2024 παρατηρούνται στην Τουρκία, ιδίως μετά την αλλαγή προέδρου στην κεντρική τράπεζα τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο αποφασίστηκε μη αναμενόμενη από τις αγορές αύξηση του επιτοκίου πολιτικής κατά 500 μ.β., από το διαχρονικά μέγιστο 45% του Ιανουαρίου, το οποίο αναφερόταν στη σχετική απόφαση πως θα διατηρούνταν έως ότου σημειωθεί τάση σημαντικής υποχώρησης στον μηνιαίο πληθωρισμό.

Απροσδόκητη ήταν και η έμφαση της κεντρικής τράπεζας στην ανάγκη συντονισμού δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη αποπληθωρισμού, στην επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών στις 5 Απριλίου, σχετικά με τους λόγους της απόκλισης του πληθωρισμού το 2023 από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Στα μέσα δημοσιονομικής πολιτικής τα οποία σύμφωνα με την επιστολή πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τον μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού, περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού, ο τρόπος διαμόρφωσης των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών και οι αναπροσαρμογές μισθών και φόρων. Η ανάγκη συντονισμού μεταξύ εισοδηματικής πολιτικής και νομισματικής πολιτικής για την αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων είχε επισημανθεί και σε άρθρο της Eurobank Research στην «Κ» της 13ης Ιανουαρίου 2024.

Εκτός από την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τις επισημάνσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, μια άλλη, συναγόμενη από τις εξελίξεις, μεταβολή στις ενέργειες νομισματικής πολιτικής της ΚΤΔΤ αφορά την επανεκκίνηση στήριξης της λίρας. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν βρέθηκαν σε μέγιστο επίπεδο τουλάχιστον 20ετίας (140,9 δισ. δολ.), τα διεθνή αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν έως τον Μάρτιο κατά 12,6%, αποκλειστικά από μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών, κατά 28,0% ή 23,9 δισ. δολ.

Η ήπια επιβράδυνση της υποτίμησης της λίρας έναντι του δολαρίου το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου φέτος, στο 9,1% από 20,0% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, παρά τη χαλάρωση των μακροληπτικών μέτρων για τα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών σε εγχώριο νόμισμα, αποτελεί ένδειξη στήριξης της λίρας από την κεντρική τράπεζα, που μετριάζει τις πληθωριστικές πιέσεις από το εξωτερικό. Ωστόσο, τέτοιες παρεμβάσεις είναι δύσκολο να συνεχιστούν επί μακρόν, καθώς πλήττουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Συνεπώς, εναπόκειται πλέον κυρίως στη δημοσιονομική πολιτική να υιοθετήσει αποπληθωριστικά μέτρα, σε αντίθεση με την υψηλή τιμαριθμική αναπροσαρμογή κατώτατου μισθού-αμοιβών στον δημόσιο τομέα-συντάξεων τα προηγούμενα έτη, που ακόμα τροφοδοτεί τον υψηλό πληθωρισμό.

* EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT