Τουρισμός: Σταθεροποιούνται στα 30 εκατ. ετησίως οι αφίξεις

Τουρισμός: Σταθεροποιούνται στα 30 εκατ. ετησίως οι αφίξεις

Το 2024 θα είναι η χρονιά της πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα για τουρισμό και αεροπορικές εταιρείες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Χρονιά ολοκληρωτικής επαναφοράς του παγκόσμιου τουρισμού και των αερομεταφορών στα προ πανδημίας επίπεδα θα είναι το 2024, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εν Ελλάδι ταξιδιωτικών γραφείων Fedhatta Λύσανδρος Τσιλίδης.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, όπως αναφέρει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατ. αφίξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και την ευρύτερη τουριστική στρατηγική της χώρας.

«Η ώρα της αυξημένης ζήτησης δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά είναι ώρα στρατηγικού σχεδιασμού». Η Ελλάδα πλέον διαθέτει ένα πολύ ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, συνδεδεμένο με τον παράγοντα ασφάλειας, ενώ παράλληλα μπορεί να στρέψει το βλέμμα και σε άλλες μορφές τουρισμού προκειμένου να αμβλύνει την εποχικότητα αλλά και να επιτύχει μεγαλύτερη διάχυση του τουριστικού εισοδήματος σε όλες τις περιφέρειές της, σημειώνει η κ. Τετράδη.

«Μπορεί φέτος οι κρατήσεις σε γενικό επίπεδο να κινούνται σε ήπια αύξηση από το 2023, ωστόσο η ώρα της αυξημένης ζήτησης δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά είναι ώρα στρατηγικού σχεδιασμού. Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στον κλάδο μας για το μέλλον», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΟΞ Γιάννης Χατζής σε πρόσφατη παρέμβασή του.

Στα «αγκάθια» της τρέχουσας χρονιάς συμπεριλαμβάνονται από τον κ. Τσιλίδη οι δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας. Οπως εξηγεί, τα γεγονότα αυτά δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και φόβο στους ταξιδιώτες αλλά παράλληλα έχουν άμεσες επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος και κατά συνέπεια στο λειτουργικό πεδίο των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος των ξενοδόχων στη Ζάκυνθο εστιάζει στο ζήτημα της στελέχωσης των ξενοδοχείων με προσωπικό, που και φέτος αποτελεί μείζον θέμα. Οπως λέει, πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν τμήματά τους για αυτόν τον λόγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων ετοιμάζει έρευνα για τη φετινή χρονιά που θα αποτυπώνει ακριβώς το εργασιακό ζήτημα στα ξενοδοχεία. Και φέτος, ωστόσο, τα λειτουργικά κόστη αποτελούν ένα ακόμη καυτό θέμα για τα ξενοδοχεία που, όπως τονίζει η κ. Τετράδη, τα εμποδίζει να κάνουν προβλέψεις για προϋπολογισμούς.

Οσον αφορά τις ελεύσεις τουριστών στην Ελλάδα και την πληρότητα των ξενοδοχείων η κ. Τετράδη υπογραμμίζει ότι ακόμη είναι χαμηλές, αφού ακόμη δεν έχουν εντατικοποιηθεί οι πτήσεις τσάρτερ στους ελληνικούς προορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT