Ανοδο στα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων καταγράφει η ΤτΕ τον Μάρτιο, τάση που οδηγεί στη διεύρυνση του περιθωρίου μεταξύ επιτοκίων νέων καταθέσεων και δανείων στο 5,71% τον Μάρτιο (από 5,24% τον Φεβρουάριο) και στο 5,78% για το σύνολο του χαρτοφυλακίου καταθέσεων και δανείων. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 6,30% (5,18% στην Ευρωζώνη) έναντι 6,01% τον Φεβρουάριο (5,14% στην Ευρωζώνη) και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκατ., όπου το μέσο επιτόκιο εκτινάχθηκε στο 6,24% τον Μάρτιο από 5,88% τον Φεβρουάριο.
Η εικόνα αυτή αντικρούεται από τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι τράπεζες για το α΄ τρίμηνο του έτους, τα οποία δείχνουν μικρή πτώση των επιτοκίων κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια, που ευνοούνται από τα χαμηλά επιτόκια που εξασφαλίζει το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν απευθύνονται σε όλες τις επιχειρήσεις, που δανείζονται κατά μέσον όρο στη χώρα μας ακριβότερα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.
Η διεύρυνση του περιθωρίου μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων στο 5,71% με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ αποδίδεται και στα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες για τις προθεσμιακές καταθέσεις από νοικοκυριά. Η μέση απόδοση υποχώρησε περαιτέρω στο 1,77% τον Μάρτιο από 1,80% τον Φεβρουάριο, όταν το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο στην Ευρωζώνη ήταν τον Μάρτιο στο 3,19%.
Αντίθετα, σύγκλιση υπάρχει στο μέσο επιτόκιο που δίνουν οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις από επιχειρήσεις, που αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 3,22% από 3,20% τον Φεβρουάριο, διατηρώντας μικρή διαφορά από το μέσο αντίστοιχο ευρωπαϊκό επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 3,68% από 3,63%.
Τα αυξημένα επιτόκια για τις προθεσμιακές καταθέσεις των επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα του ισχυρότερου ανταγωνισμού που υπάρχει για την προσέλκυση κεφαλαίων, ειδικά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και εκτός Ελλάδας και μπορούν να μεταφέρουν μέρος της ρευστότητάς τους στο εξωτερικό. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα νοικοκυριά που κρατούν το σύνολο των αποταμιεύσεών τους στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτουν, δεν έχουν λόγο να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις, ειδικά όταν πρόκειται για χαμηλά ποσά.
Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μείωση των επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια στο 5,01% τον Μάρτιο από 5,48% τον Φεβρουάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα παλαιότερα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες έχουν «παγώσει» το επιτόκιο στο επίπεδο του περασμένου Μαΐου, με συνέπεια το μέσο επιτόκιο για αυτή την κατηγορία δανείων να διαμορφώνεται στο 4,40%.