Σημάδια ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας

Σημάδια ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας

Αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της χώρας

3' 38" χρόνος ανάγνωσης

Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια εμφάνισε η κινεζική οικονομία τον Απρίλιο έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες του Πεκίνου να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά μέτωπα κρίσης και ενώ τίποτε δεν φαίνεται να έχει κριθεί ακόμη. Ο λόγος για το εξωτερικό εμπόριο της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς τον περασμένο μήνα τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της Κίνας εμφανίζουν και πάλι αύξηση και αντανακλούν την τόνωση της ζήτησης τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 72,35 δισ. δολ., υπερβαίνοντας σαφώς τα 58,55 δισ. δολ. του Μαρτίου, αλλά διαψεύδοντας την πρόβλεψη για εκτόξευσή του στα 77,50 δισ. δολ.

Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες προκειμένου να σταθεροποιήσει την εύθραυστη εμπιστοσύνη επενδυτών και καταναλωτών. Οι φορτώσεις κινεζικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση 1,5% ως προς την αξία τους μετά την πτώση 7,5% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο για πρώτη φορά έπειτα από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Οι εισαγωγές σημείωσαν, άλλωστε, αύξηση 8,4% υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για άνοδο 4,8% και αντιστρέφοντας την πτώση κατά 1,9% που είχε προηγηθεί τον Μάρτιο. Δεν είναι, πάντως, βέβαιον ότι πρόκειται για βιώσιμη βελτίωση, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαν σημειώσει αύξηση 1,5% τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές, αλλά ακολούθησε μείωση τον Μάρτιο που ενέπνευσε ανησυχία ότι η κινεζική οικονομία χάνει και πάλι την κεκτημένη ταχύτητα.

Στην πλειονότητά τους αναλυτές και παρατηρητές εκτιμούν πως το Πεκίνο έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά του να τονώσει την οικονομία καθώς αυτή φαίνεται πραγματικά ευάλωτη, ενώ τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, τις τιμές καταναλωτή και τον δανεισμό των τραπεζών εμφανίζονται απογοητευτικά. Η παρατεταμένη κρίση της αγοράς ακινήτων εξακολουθεί να υπονομεύει συνολικά την εμπιστοσύνη και να ενισχύει τις εκκλήσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης. Στο μεταξύ, τον περασμένο μήνα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική του κινεζικού χρέους σε αρνητική, επικαλούμενος τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσιονομική κατάσταση της ασιατικής χώρας εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης και υψηλών επιπέδου δημοσίου χρέους.

Από την πλευρά του το Πεκίνο έχει δεσμευθεί από τον περασμένο μήνα να ενισχύσει περαιτέρω τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τηρώντας παράλληλα συνετή νομισματική πολιτική και αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική. Ανέφερε συγκεκριμένα πως θα τηρήσει τα κατάλληλα επίπεδα επιτοκίων και τα κατάλληλα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Εν μέσω των πολλών κρίσεων που κλονίζουν την οικονομία της Κίνας, το Πεκίνο έχει θέσει στόχο για ανάπτυξη 5% το τρέχον έτος, ένας ρυθμός που ωχριά μπροστά στα διψήφια ποσοστά ιλιγγιώδους ανάπτυξης παλαιότερων εποχών. Και όμως η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών εκτιμά πως η επίτευξη του στόχου αυτού θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη, αν δεν προχωρήσει το Πεκίνο στη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 72,35 δισ. δολ., υπερβαίνοντας σαφώς τα 58,55 δισ. δολ. του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας, αναλυτές τονίζουν πως δεν είναι βέβαιον ότι το σύνολο των εισαγωγών στοχεύει στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, καθώς τμήμα του ενδέχεται να προορίζεται για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να συγκεντρώσουν μεγάλα αποθέματα. Οπως τόνισε στο Reuters η Γουάνγκ Νταν, οικονομολόγος της Hang Seng Bank China, «οι κινεζικές βιομηχανίες συγκεντρώνουν αποθέματα πρώτων υλών προτού σημειωθεί άνοδος των τιμών». Η ίδια προσέθεσε επίσης πως «από την αρχή του έτους το κινεζικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί λιγότερο από άλλα νομίσματα ασιατικών χωρών και αυτό εξηγεί έως ένα βαθμό την αύξηση των εισαγωγών».

Πράγματι, οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκαν 11% τον περασμένο μήνα, καθώς οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας ετοιμάζονται για τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας τους μήνες που δουλεύουν πυρετωδώς τα κλιματιστικά. Αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος κατά 1,1%, καθώς υποχώρησαν οι τιμές του τον Μάρτιο, και ενθάρρυναν έτσι ορισμένες βιομηχανίες να αυξήσουν τις παραγγελίες τους ώστε να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν αργότερα, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση και μαζί της και οι τιμές.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Κίνας αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, καθώς η άνοδος των επιτοκίων στις οικονομίες της Δύσης έκαμψε αισθητά την εξωτερική ζήτηση. Δεδομένου ότι η αμερικανική Federal Reserve, όπως και οι κεντρικές τράπεζες άλλων οικονομιών, δεν σπεύδει να μειώσει το κόστος δανεισμού, οι κινεζικές βιομηχανίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και άλλες δύσκολες ημέρες. Στην προσπάθειά τους όμως να διαχειριστούν το πρόβλημα μειώνουν επανειλημμένως τις τιμές, ενώ η ζήτηση παραμένει περιορισμένη. Αναπαράγουν, έτσι, το πρόβλημα της πλεονασματικής παραγωγής που ανησυχεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ε.Ε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT