Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών για ομόλογα αναδυόμενων αγορών

Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών για ομόλογα αναδυόμενων αγορών

Αιτίες, τα προγράμματα αναδιάρθρωσης χρεών και οι υψηλές τιμές πετρελαίου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, όταν η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ επέφερε αυτομάτως μαζικές εκροές κεφαλαίων από τους τίτλους των αναδυόμενων αγορών, αυτή τη φορά τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και τα ομόλογα ορισμένων από τις φτωχότερες χώρες εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις στις αγορές χρέους. Οπως τονίζει σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Financial Times, στη διάρκεια του 2024 ιδιαιτέρως ομόλογα των αναδυόμενων που έχουν εκδοθεί σε δολάρια και έχουν βαθμολογία «σκουπίδια» και από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, έχουν προσφέρει στους επενδυτές κέρδη 4,9%.

Καθοριστικοί παράγοντες έχουν σταθεί οι αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας που εξέπληξαν ευχάριστα τους επενδυτές, ενθαρρύνοντάς τους να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στις αναδυόμενες αγορές παρά την άνοδο των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Εξίσου καθοριστικές όμως ήταν και οι υψηλές τιμές βασικών εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, καθώς έχουν αποβεί προς όφελος χωρών όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, ή ο χαλκός καθώς έχει προσφέρει μεγάλη στήριξη στη Ζάμπια. Χώρες όπως η Ζάμπια αλλά και η Σρι Λάνκα, που βρίσκονταν στα πρόθυρα πτώχευσης, σημειώνουν πολύ καλύτερες επιδόσεις χάρη στη στήριξη από το ΔΝΤ.

Μιλώντας στους FT, ο Ντέιβιντ Χόνερ, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων σε αναδυόμενες αγορές στην Bank of America, τονίζει πως «οι αναδυόμενες αγορές έχουν πάει πολύ καλύτερα από όσο μπορούσε να φανταστεί κανείς». Οπως επισημαίνει ο Γκραντ Γουέμπστερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της επενδυτικής Ninety One στον τομέα του χρέους αναδυόμενων αγορών, «καθώς τα κεφάλαια επιστρέφουν στις αναδυόμενες αγορές στηρίζονται οι τιμές των τίτλων τους, ενώ την ίδια στιγμή εξασθενεί το κύμα που είχε δώσει ώθηση στους αμερικανικούς τίτλους με υψηλές αποδόσεις». Η ενίσχυση των αναδυόμενων οικονομιών έπεται, άλλωστε, της σημαντικής προόδου που έχουν σημειώσει οι χώρες αυτές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Τα ομόλογα που έχουν εκδώσει σε δολάρια Σρι Λάνκα, Γκάνα και Ζάμπια έχουν προσφέρει στους επενδυτές κέρδη σε διψήφια ποσοστά.

Ενδεικτική περίπτωση η Αργεντινή, τα ομόλογα της οποίας έχουν σημειώσει από τις μεγαλύτερες αποδόσεις και από την αρχή του έτους έχουν παρουσιάσει άνοδο 39%. Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στο πακέτο ακραίας λιτότητας και απορρύθμισης που έχει θέσει σε εφαρμογή ο νέος πρόεδρός της, Χαβιέρ Μιλέι. Παράλληλα, τα ομόλογα που έχουν εκδώσει σε δολάρια Σρι Λάνκα, Γκάνα και Ζάμπια πρόσφεραν στους επενδυτές κέρδη σε διψήφια ποσοστά, ενώ οι χώρες αυτές εισέρχονται στο τελικό στάδιο αναδιάρθρωσης του χρέους τους.

Οπως τονίζει ο Πολ Γκριρ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην επενδυτική Fidelity International, «οι πλέον εύθραυστες από τις αναδυόμενες αγορές τώρα ενισχύονται και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές που εφαρμόζουν με την εσωτερική τους πολιτική». Επικουρικώς έχει διευκολύνει την κατάσταση και το ΔΝΤ χορηγώντας δάνεια με τα οποία έχει μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να πτωχεύσουν κάποιες αναδυόμενες αγορές εντός του έτους.

Ενίσχυσε, για παράδειγμα, το δάνειο που χορήγησε στην Αίγυπτο φτάνοντάς το στα 8 δισ. δολάρια, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής δέχθηκε τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που επένδυσαν 35 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν την Αίγυπτο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, οι καλές επιδόσεις ορισμένων αναδυόμενων αγορών έχουν οδηγήσει τον δείκτη χρέους αναδυόμενων αγορών της JP Morgan σε άνοδο 1,4%. Αντιθέτως, ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων με υψηλή βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει σημειώσει πτώση 3% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT