Εως τις 26 Μαΐου οι δηλώσεις ιδιωτών γιατρών για τα ΚΕΠΑ

Εως τις 26 Μαΐου οι δηλώσεις ιδιωτών γιατρών για τα ΚΕΠΑ

Σήμερα τα ΚΕΠΑ καλούνται να εξυπηρετήσουν με περίπου 500 γιατρούς περισσότερα από 160.000 αιτήματα ετησίως

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Προθεσμία έως τις 26 Μαΐου έχουν ιδιώτες γιατροί από διάφορες ειδικότητες να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο ειδικό σώμα γιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ΚΕΠΑ με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τα άτομα με αναπηρίες. Αυτή τη στιγμή τα ΚΕΠΑ καλούνται να εξυπηρετήσουν με περίπου 500 γιατρούς περισσότερα από 160.000 αιτήματα ετησίως για μια σειρά από πολύ σημαντικές και σε ορισμένες περιπτώσεις επείγουσες καταστάσεις, όπως: η γνωμάτευση αναπηρίας ή ο χαρακτηρισμός των αιτούντων ως ατόμων με αναπηρία, ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας αλλά και της διάρκειας της πιστοποίησης αυτής, και βέβαια η κρίση για το εάν ο ασφαλισμένος έχει τις απαιτούμενες ιατρικές προϋποθέσεις για να λάβει συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες, όπως αυτές προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι συνεδριάσεις έχουν μεγάλη καθυστέρηση είτε στα ΚΕΠΑ είτε στις κατ’ οίκον αξιολογήσεις. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσαν δύο υπουργικές αποφάσεις που δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης του ειδικού σώματος γιατρών των ΚΕΠΑ και αύξησης της αμοιβής τους. Βάσει του σχεδιασμού, τα ΚΕΠΑ και το ειδικό σώμα γιατρών θα αποκτήσουν 1.200 ιατρούς οι οποίοι μπορεί να προέρχονται εκτός από το Δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντάς τους και αυξημένες οικονομικές απολαβές κατά 50%. Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης, να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι ανταπόκρισης και να φτιαχτεί μια ψηφιακή πλατφόρμα για τα ραντεβού βάζοντας τέλος στις χειροκίνητες διαδικασίες.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά την ένταξη 700 γιατρών στο Σώμα που στελεχώνει τα ΚΕΠΑ, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων, καθώς για πρώτη φορά –από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΚΕΠΑ το 2011– στις επιτροπές θα ενταχθούν παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι. Μόνος λόγος να απορριφθεί η αίτηση των ενδιαφερομένων είναι η ύπαρξη εις βάρος τους ποινικής δίωξης ή να έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του χρηματικού προστίμου.

Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα πρέπει να εισέλθουν με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών Taxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/aitisi-esi και να συμπληρώσουν τα πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης-δήλωσης, τα οποία περιλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία ταυτότητάς τους και επικοινωνίας, καθώς και τα επιπλέον στοιχεία τους, όπως οι τίτλοι σπουδών, λοιπά απαιτούμενα προσόντα, βαθμολογούμενα κριτήρια κ.λπ. Μετά την υποβολή εμφανίζεται στην οθόνη μήνυμα ότι η αίτηση υποβλήθηκε επιτυχώς και οι υποψήφιοι λαμβάνουν αύξοντα αριθμό της αίτησης, ο οποίος λογίζεται ως αριθμός πρωτοκόλλου. Μέχρι την ημερομηνία λήξης προθεσμίας, ήτοι την 26η Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τυχόν διορθώσεις, όμως μετά την παρέλευση της προθεσμίας καμία διόρθωση δεν είναι εφικτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT