Τουρισμός: Από ρεκόρ σε ρεκόρ στην Ελλάδα, στα 39,3 εκατ. οι αφίξεις το 2028

Τουρισμός: Από ρεκόρ σε ρεκόρ στην Ελλάδα, στα 39,3 εκατ. οι αφίξεις το 2028

Η Fitch Solutions επισημαίνει πως πρέπει να δοθεί προσοχή στον υπερτουρισμό.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης

Νέα ρεκόρ στον τουρισμό αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, προσελκύοντας τουρίστες από νέες αγορές και εδραιώνοντας τη θέση της στον παγκόσμιο «χάρτη», εκτιμούν διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές. Προειδοποιούν ωστόσο για τις προκλήσεις του υπερτουρισμού, ενώ υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων την ανάγκη υλοποίησης των έργων υποδομής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και τη σημασία των πράσινων επενδύσεων και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Fitch Solutions –εταιρεία ανάλυσης η οποία βρίσκεται υπό την ομπρέλα του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings– ο τουρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει αλλεπάλληλα ρεκόρ μεσοπρόθεσμα, με τις αφίξεις να αγγίζουν τα 40 εκατ., ενώ η χώρα αναμένεται να εδραιωθεί ως ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς διεθνώς.

Το τρέχον έτος ο οίκος αναμένει πως ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα θα κερδίσει περαιτέρω έδαφος μετά την πλήρη ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα που σημείωσε το 2023. Εκτιμά πως οι αφίξεις τουριστών φέτος θα αυξηθούν κατά 5,3% σε ετήσια βάση και στα 34,5 εκατ., φτάνοντας το 104,4% του επιπέδου του 2019 (31,3 εκατ.), και έναντι 32,7 εκατ. τουριστών το 2023, όταν οι αφίξεις επανήλθαν πλήρως στα προ COVID επίπεδα.

Μεσοπρόθεσμα και έως το 2028, η Fitch Solutions προβλέπει ότι οι αφίξεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται, με στήριξη από τις αυξημένες ροές από παραδοσιακές και νέες αγορές. Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει ότι οι αφίξεις θα φτάσουν τα 39,3 εκατ. έως το 2028, με μέσο ρυθμό αύξησης 3,7% ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι εκστρατείες διαφήμισης του ελληνικού τουρισμού διεθνώς καθώς και η επέκταση των δικτύων απευθείας πτήσεων θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εδραιωθεί ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός, όπως τονίζει. Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού συνεργάζεται με διεθνείς αερομεταφορείς για την προώθηση των τουριστικών προϊόντων της Ελλάδας, όπως η γαστρονομία, οι παραλίες, οι ιστορικοί και πολιτιστικοί χώροι. Αυτές οι προσπάθειες θα βοηθήσουν τον ΕΟΤ να αυξήσει την απήχηση της αγοράς σε μια ευρύτερη βάση ταξιδιωτών, τονίζει η Fitch.

Οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, θα είναι οι βασικές αγορές της Ελλάδας το 2024, όπως και το 2019, εκτιμά η Fitch, ωστόσο θεωρεί ότι οι πηγές αφίξεων θα διαφοροποιούνται ολοένα και περισσότερο χάρη και στη στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα με στόχο την προώθησή της ως ελκυστικός προορισμός. Κατά τον οίκο, θα μπορέσει να προσελκύσει αγορές με ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές, όπως η ηπειρωτική Κίνα και η Ινδία.

Πάντως, η Fitch Solutions επισημαίνει πως προσοχή πρέπει να δοθεί στον υπερτουρισμό, καθώς αποτελεί πρόσκληση και κίνδυνο για την ικανότητα της Ελλάδας να παρέχει τουριστικές υπηρεσίες εν μέσω των αυξανόμενων όγκων αφίξεων. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασθενή συντήρηση δημοφιλών τουριστικών αξιοθέατων και υποδομών.

Από την πλευρά της και η Alpha Bank, στο νέο οικονομικό δελτίο της, επισημαίνει πως οι προοπτικές για τον τουρισμό της Ελλάδας φέτος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές παρά τις πιέσεις στην εξωτερική ζήτηση, λόγω του υψηλού –αν και επιβραδυνόμενου– πληθωρισμού στην Ευρώπη και των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό άλλωστε φάνηκε στις τουριστικές επιδόσεις του πρώτου διμήνου του 2024, στις αισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες του κλάδου και στην ετήσια αύξηση των διεθνών αφίξεων τουριστών τον Μάρτιο. Πιο συγκεκριμένα, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οι τουριστικές εισπράξεις και αφίξεις κατέγραψαν ετήσια αύξηση 24,5% και 20,7%, αντίστοιχα. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Κομισιόν, οι επιχειρηματικές προσδοκίες σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, tour operators και υπηρεσίες εστίασης ήταν σε θετικό έδαφος το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την ανοδική τάση να κυριαρχεί από τα μέσα περίπου του 2020 και μετά. Επιπλέον, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 23,5% και 16,1% αντίστοιχα σε σύγκριση με πέρυσι.

Οπως πάντως καταλήγει η Alpha Bank, οι μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες επιδόσεις του τουριστικού τομέα της Ελλάδας εξαρτώνται από την υλοποίηση έργων υποδομής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις πράσινες επενδύσεις, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT