Το ράλι του δολαρίου πλήττει πολλές αμερικανικές εταιρείες

Το ράλι του δολαρίου πλήττει πολλές αμερικανικές εταιρείες

Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι Apple, IBM και P&G, ανέφεραν ότι το ξένο συνάλλαγμα αποτελεί εμπόδιο για τους ισολογισμούς τους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Ενώπιον ενός προβλήματος που δεν περίμεναν να αντιμετωπίσουν φέτος βρίσκονται πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις: την άνοδο του δολαρίου. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προέβλεπαν μέχρι και πριν από μερικούς μήνες ότι το αμερικανικό νόμισμα θα υποχωρούσε λόγω των προσδοκώμενων μειώσεων στα επιτόκια δανεισμού φέτος. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές δεν έχουν ακόμη συμβεί και ο δείκτης που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός «καλαθιού» ισχυρών νομισμάτων διεθνώς καταγράφει άνοδο 4% το 2024 και περίπου 16% την τελευταία τριετία. Παρότι τα κέρδη αυτά αντανακλούν τη σχετική ισχύ που επιδεικνύει η αμερικανική οικονομία, η άνοδος του δολαρίου αποτελεί πρόβλημα για ορισμένες επιχειρήσεις. Για τις πολυεθνικές, για παράδειγμα, είναι ακριβότερο να μετατρέψουν σε δολάρια τα κέρδη τους σε ξένα νομίσματα. Παράλληλα, στις αμερικανικές εταιρείες που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. Οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την άνοδο του δολαρίου οφείλουν επίσης να επενδύσουν σε στρατηγικές για την αντιστάθμιση των κινδύνων για τους ισολογισμούς τους, οι οποίοι προκύπτουν από την άνοδο του νομίσματος.

Συνολικά, σύμφωνα με υπολογισμούς της BofA Global Research, για κάθε ετήσια άνοδο του δολαρίου κατά 10% «διαγράφεται» περίπου το 3% από τα κέρδη του δείκτη S&P 500. Το τελευταίο τρίμηνο η άνοδος του δολαρίου συνέπεσε με μια περίοδο ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων. Παρότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί όλα τα αποτελέσματα (εκκρεμεί περίπου το 20% των αμερικανικών εισηγμένων), τα έσοδα των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,8% έναντι εκτιμήσεων για 5,1%. Κι όμως, πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως οι Apple, IBM και P&G, ανέφεραν ότι το ξένο συνάλλαγμα αποτελεί εμπόδιο για τους ισολογισμούς τους.

Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου πυροδοτείται από τη σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία και καθυστερεί τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού φέτος. Ενδεικτικά, οι επενδυτές αναμένουν μείωση περίπου 50 μονάδων βάσης το 2024 έναντι τουλάχιστον 150 μονάδων βάσης που προέβλεπαν στην αρχή του έτους. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ είναι υψηλότερες σε σύγκριση με πολλές άλλες οικονομίες, ενισχύοντας περαιτέρω το νόμισμα. Βέβαια δεν επηρεάζονται όλες οι επιχειρήσεις εξίσου από την άνοδο του δολαρίου. Οσες όμως επιβαρύνονται, χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές hedging, μεταξύ άλλων μέσω προθεσμιακών συμβολαίων. Μάλιστα, ορισμένες συμβουλευτικές για τη διαχείριση ρίσκου συναλλάγματος ανέφεραν αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα του hedging τις τελευταίες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT