Βέτο της ισπανικής κυβέρνησης για την εξαγορά της Sabadell

Βέτο της ισπανικής κυβέρνησης για την εξαγορά της Sabadell

Δηλώνει αντίθετη στην απορρόφηση της καταλανικής τράπεζας από την BBVA

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Πολιτικές διαστάσεις ολοένα και μεγαλύτερες λαμβάνει η απόπειρα του ισπανικού τραπεζικού ομίλου της BBVA να αποκτήσει την ανταγωνίστριά της Sabadell. Η δραματική παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης σε αυτήν τη δυνάμει τραπεζική εξαγορά λίγο πριν από τις εκλογές στην Καταλωνία δείχνει και το βάρος της συγκεκριμένης περιφέρειας για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και το πόσο ρευστές είναι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική και το επιχειρείν, όπως παρατηρεί το Bloomberg. Πρόκειται για την –σπάνια για τα ευρωπαϊκά δεδομένα– επιθετική εξαγορά της καταλανικής Sabadell από τη μεγαλύτερή της βασκική BBVA στη χώρα – τελευταία φορά είχε υπάρξει ανάλογη περίπτωση στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενδιαφερόμενη να αποκτήσει την καταλανική τράπεζα αντί 11,5 δισ. ευρώ αρχικά στράφηκε στο διοικητικό συμβούλιό της, το οποίο απέρριψε την προσφορά ως ανεπαρκή και υποβαθμίζουσα την αξία και τις προοπτικές της. Στη συνέχεια, η ίδια ακριβώς προσφορά απευθύνθηκε στους μετόχους της Sabadell, η οποία, συν τοις άλλοις, κατηγορεί την BBVA ότι παραβιάζει τους όρους που προβλέπονται για εξαγορές στην Ισπανία και παρέχει ελλιπείς πληροφορίες δυνητικά επικίνδυνες για την αγορά. Τα σχετικά έγγραφα έχει υποβάλει η Sabadell στην αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία και εναντιώνεται στη «μορφή και την ουσία» του τρόπου, σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ήδη διατυπωθεί το πόσο κάθετα αντίθετη τη βρίσκει αυτή η διαδικασία. Οπως δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο, «η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία και εναντιώνεται στη “μορφή και την ουσία” του τρόπου με τον οποίο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας σκοπεύει να απορροφήσει τον μικρότερο αντίπαλό της». Συμπλήρωσε ότι θεωρεί μια τέτοια εξαγορά επιζήμια για τον ανταγωνισμό, ενώ θα δημιουργούσε αβεβαιότητα και αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας. Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι, ακόμη και πριν από την παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης, οι αναλυτές είχαν υπογραμμίσει ότι η πρόταση, η οποία δυνητικά θα αναδείκνυε έναν νέο ισπανικό τραπεζικό κολοσσό με κοινό ισολογισμό άνω του 1 τρισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, ίσως συναντήσει εμπόδια στο να επηρεάσει τους μετόχους. Η επίσημη στηλίτευση της BBVA αυξάνει αυτές τις πιθανότητες. Ταυτόχρονα, βέβαια, το γεγονός ότι τόσο απροκάλυπτα η κυβέρνηση Σάντσεθ θέτει εαυτόν στο επίκεντρο μιας τραπεζικής εξαγοράς, η οποία εδώ και χρόνια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αναπόφευκτα θα προκαλέσει κριτική. Ωστόσο η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο περίπλοκη και αμφίσημη: η πολιτική επιβίωση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξαρτάται από την υποστήριξη δύο καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων, που θα συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Η εκλογική αναμέτρηση, επίσης, σηματοδοτεί και την επιστροφή του Κάρλες Πουτζντεμόν, του Καταλανού αυτονομιστή που ηγήθηκε μιας αποτυχημένης απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία και στον οποίο χορήγησε αμνηστία ο Σάντσεθ. Αναμένεται πρωτιά για το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ την Κυριακή άνευ πλειοψηφίας, όμως, με τα δύο αυτονομιστικά κόμματα στη δεύτερη και τρίτη θέση. Μεγάλο ρόλο, τέλος, θα παίξει το πώς ο πρωθυπουργός θα εξευμενίσει ή όχι τους Καταλανούς ψηφοφόρους, σπεύδοντας να προστατεύσει έναν τοπικό και ευάλωτο σε επιθετικές κινήσεις χρηματοπιστωτικό όμιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT