Πρωτιά στη μείωση χρέους για την Ελλάδα

Πρωτιά στη μείωση χρέους για την Ελλάδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ πέτυχε η Ελλάδα το διάστημα 2020-2023 έναντι του συνόλου των χωρών της Ε.Ε., παρατηρεί η Alpha Bank στο οικονομικό της δελτίο. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, η μείωση του δείκτη χρέους της Ελλάδας το διάστημα 2020-2023 άγγιξε το 45,1%, με το χρέος να φτάνει το 161,9% του ΑΕΠ στο τέλος του περασμένου έτους. Ακολουθούν η Κύπρος, η οποία μείωσε τον δείκτη χρέους κατά 37,6% στο συγκεκριμένο διάστημα, η Πορτογαλία με μείωση της τάξης του 35,8%, η Κροατία με μείωση 23,1% και την πεντάδα συμπληρώνει η Ιταλία με μείωση 17,7%. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα, χάρη και στην ισχυρή αυτή μείωση χρέους προς ΑΕΠ, αντανακλάται και στην πρόσφατη έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, κατά την οποία οι προσφορές ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, καλύπτοντας 11 φορές τα 3 δισ. ευρώ που άντλησε τελικώς.

Αλλαγή στο τιμόνι της Ergo Ασφαλιστικής

Ο Ερρίκος Μοάτσος αναλαμβάνει από την 1η Ιουνίου 2024 καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Ergo Ασφαλιστική, διαδεχόμενος τον Νίκο Αντιμησάρη, που αποχωρεί από την εταιρεία, όπως ανακοινώθηκε, για προσωπικούς λόγους. Ο Ερρίκος Μοάτσος έχει περισσότερα από τριάντα χρόνια πείρας στην ανώτατη διοίκηση ασφαλιστικών εταιρειών, ιδίως μέσω της επταετούς θητείας του ως διευθύνοντος συμβούλου της AXA Ελλάδος, ενώ είναι πρόεδρος της επιτροπής περιουσίας, αντασφαλίσεων, μεταφορών και σκαφών της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. 

Η κινεζική Yutong ίδρυσε θυγατρική στην Ελλάδα

Θυγατρική στην Ελλάδα ίδρυσε η κινεζική εταιρεία κατασκευής εμπορικών οχημάτων, ως επί το πλείστον ηλεκτρικών λεωφορείων, Yutong. Η Yutong Α.Ε. στεγάζεται σε κτίριο ευέλικτων επαγγελματικών χώρων στην οδό Πατησίων και διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ. Η κινεζική εταιρεία θα προμηθεύσει τις ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης με συνολικά 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία σταδιακά θα τεθούν σε κυκλοφορία, μετά και την ολοκλήρωση της φάσης των δοκιμών.

Ερχεται ο νέος δείκτης μισθών

Ειδική επιτροπή  για την κατασκευή του δείκτη μισθών που προβλέπει η νομοθεσία αναμένεται να συγκροτηθεί άμεσα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό δείκτη, βάσει του οποίου θα γίνονται οι αναπροσαρμογές στις συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, αλλά και τις εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. Και όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο κ. Τσακλόγλου, οι υπολογισμοί δεν αφορούν τις συντάξεις και τις εισφορές του 2024. Θα επηρεάσουν, όμως, τις συντάξεις από το 2025 και εντεύθεν…

Στην Αθήνα η ετήσια σύνοδος του IΟSCO

Στην Αθήνα θα διενεργηθεί φέτος η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα φιλοξενήσει μεταξύ 26 και 28 Μαΐου την 49η ετήσια σύνοδο του IΟSCO η οποία γίνεται στη χώρα μας για πρώτη φορά στα 40 και πλέον χρόνια λειτουργίας του οργανισμού. Η σύνοδος περιλαμβάνει στην ατζέντα των συνεδριάσεών της θέματα, όπως οι προκλήσεις και οι προοπτικές στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης, η εξωστρέφεια των αγορών κεφαλαίου ανά ήπειρο και άλλα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, θα ακολουθήσει στις 29 Μαΐου συνέδριο με θέμα το κλίμα και την οικονομία, στο οποίο θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, εκπρόσωποι εποπτικών αρχών από όλο τον κόσμο, επικεφαλής φορέων του χρηματοπιστωτικού τομέα, εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλοι θεσμικοί παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT