Επενδύσεις 22 δισ. δολ. διεθνώς τον Απρίλιο σε startup εταιρείες

Επενδύσεις 22 δισ. δολ. διεθνώς τον Απρίλιο σε startup εταιρείες

Ξεχωρίζουν οι κλάδοι βιοτεχνολογίας, υπηρεσιών υγείας και τεχνητής νοημοσύνης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Σε νεοφυείς εταιρείες του κλάδου της βιοτεχνολογίας, των υπηρεσιών υγείας και φυσικά της τεχνητής νοημοσύνης διοχετεύθηκαν τα περισσότερα κεφάλαια από τα venture capitals τον Απρίλιο του 2024, με το σύνολο των επενδύσεων σε startups να αγγίζει παγκοσμίως τα 22 δισ. δολ. Στο μεταξύ στην Ελλάδα, οι επενδύσεις έχουν αρχίσει να παίρνουν ξανά μπρος ενώ νέα ελληνικά funds –έπειτα από μια περίοδο επενδυτικής στασιμότητας– αναζητούν καινοτόμες ιδέες προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα γενιά ελληνικών startups.

Οπως σχολιάζει το crunchbase, οι επενδύσεις «ούτε επιβραδύνθηκαν αλλά ούτε και αυξήθηκαν», κινούμενες σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον περυσινό μήνα (21,5 δισ. δολ.). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και την πεποίθηση πολλών επενδυτών πως τα κεφάλαια που θα πέσουν στην αγορά, μπορεί να προσεγγίσουν τα περυσινά επίπεδα. Ενδεικτικά, η αμερικανική startup βιοτεχνολογίας Xaira Therapeutics, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (gen AI) που βοηθάει στην ανάπτυξη φαρμάκων, σημείωσε τον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης αντλώντας 1 δισ. δολ. Από τα 22 δισ. δολ., τα 5,7 δισ. δολ., ήτοι το 26% του όγκου των κεφαλαίων, απέσπασαν τον περασμένο Απρίλιο εταιρείες βιοτεχνολογίας και εταιρείες του κλάδου υγείας, ενώ οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης σήκωσαν 3,9 δισ. δολ. ή περίπου 17% των συνολικών κεφαλαίων.

Παρά την επιβράδυνση των προηγούμενων χρόνων, οι επενδύσεις σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες έχουν αρχίσει να ενισχύονται, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και μεγάλοι –για τα ελληνικά δεδομένα– γύροι χρηματοδότησης ακόμη και από διεθνείς επενδυτές. Παράλληλα, δημιουργούνται όλο και περισσότερα ελληνικά funds για την υποστήριξη του κλάδου των startups, κάποια εκ των οποίων μολονότι έχουν συσταθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με κεφάλαια από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, δεν έχουν επιδείξει κάποια αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα.

Χθες ανακοινώθηκε επίσημα ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο, το Apeiron Ventures ύψους 25 εκατ., που φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει 20-25 νεοφυείς εταιρείες σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, πραγματοποιώντας επενδύσεις από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Το νέο επενδυτικό σχήμα «τρέχουν» ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου που έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Instacar αλλά και ο Νίκος Αντωνίου, ο οποίος υποστήριξε ελληνικές εταιρείες όπως η Accusonus (εξαγοράστηκε από τη Meta), Mist.io (εξαγοράστηκε από την Dell κ.λπ.). Στο νέο σχήμα έχουν συμμετάσχει πάνω από 40 επενδυτές καθώς και η ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), ενώ αυτό εστιάζει σε τεχνολογίες που επιταχύνουν τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό (b2b λογισμικά).

Στο μεταξύ, από τις αρχές του χρόνου, νεοφυείς εταιρείες που έχουν έδρα ή παρουσία στη χώρα μας έχουν αντλήσει περισσότερα από 165 εκατ. δολ. σε 23 γύρους χρηματοδότησης από 19 διεθνείς και Ελληνες επενδυτές. Πάντως, το συνολικό ποσό είναι μεγαλύτερο, δεδομένου πως υπάρχουν και γύροι χρηματοδότησης που δεν ανακοινώνονται. Ενδεικτικά, η εταιρεία Acumino εξασφάλισε 6,5 εκατ. δολ. από το ελληνικό Big Pi Ventures (πέρυσι ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερου fund) και ξένους επενδυτές, ενώ η ελληνικών συμφερόντων LanzaJet που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής πράσινων καυσίμων για αεροσκάφη σήκωσε κεφάλαια από το «πράσινο» fund της Microsoft (Microsoft Climate Innovation Fund), το ύψος των οποίων δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT