«Παγώνουν» λόγω ευρωεκλογών τα σχέδια για τα υπεράκτια αιολικά

«Παγώνουν» λόγω ευρωεκλογών τα σχέδια για τα υπεράκτια αιολικά

Ανησυχίες για πολιτική αντιπαράθεση και γενίκευση των τοπικών αντιδράσεων

3' 8" χρόνος ανάγνωσης

Σε άτυπο «πάγωμα» έχουν οδηγήσει οι ευρωεκλογές το πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ο φόβος της γενίκευσης των αντιδράσεων που ξεκίνησαν από την Κρήτη από μια πιθανή εργαλειοποίηση ενόψει των ευρωεκλογών έχει φρενάρει τη δυναμική ανάπτυξη του εθνικού προγράμματος για την εγκατάσταση σε πρώτη φάση (έως το 2030) 1,9 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, που έχει προσελκύσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους ξένους και εγχώριους ενεργειακούς ομίλους. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το πρόγραμμα το 2050 προβλέπει την εγκατάσταση 12,4 GW σε 25 θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήσει το τροποποιημένο σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή της Κρήτης, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την περιφέρεια του νησιού, δήμους, επιμελητήρια και ξενοδόχους, το οποίο όμως κρατείται στο «συρτάρι». Εκεί φαίνεται να παραμένει μέχρι να παρέλθουν οι ευρωεκλογές, εξέλιξη που θα προσθέσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει συνδέσει με τη μετατροπή της χώρας σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας και την ενίσχυση του διαμετακομιστικού ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Η Τουρκία

Την ίδια στιγμή, ένας από τους εν δυνάμει ανταγωνιστές της χώρας, η Τουρκία, έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και είναι έτοιμη να ανακοινώσει τις πρώτες περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Θάλασσα του Μαρμαρά και συγκεκριμένα στο Bandirma, στην Καλλίπολη (Gelibolu) και στην Πρίαμο (Karabiga). Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών θα κριθεί στην ταχύτητα ανάπτυξης των έργων καθώς οι επενδυτές στη διεθνή αγορά αναζητούν τις καλύτερες ευκαιρίες για να τοποθετηθούν.

Μετά τις κάλπες του Ιουνίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το τροποποιημένο σχέδιο για την Κρήτη.

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό και έχει καταφέρει να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων ομίλων. Η περιοχή της Κρήτης, μάλιστα, συγκεντρώνει το καλύτερο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Μεσογείου. Ωστόσο, μετά και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν ο σχεδιασμός αναθεωρήθηκε, περιορίζοντας την αρχική ισχύ στην πρώτη φάση ανάπτυξης του εθνικού προγράμματος από τα 800 MW στα 600 MW. Από αυτά, τα 400 MW αφορούν το Ακρωτήρι του Αφορισμένου, όπου μετακινήθηκε το πολύγωνο της Ελούντας, αφού περιορίστηκε σε έκταση προκειμένου να μην προκαλεί οπτική και ηχητική όχληση, και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας.

Toν περιορισμό της ισχύος επέβαλε και ένας ακόμη λόγος, που δεν είναι άλλος από τη δυναμικότητα του ηλεκτρικού δικτύου. Σε ό,τι αφορά τις δύο άλλες περιοχές της Κρήτης, δηλαδή την Ιεράπετρα και το σύμπλεγμα των νησιών Διονυσάδες (ΒΑ Κρήτη), η περιφέρεια του νησιού παραμένει ριζικά αντίθετη, καθώς βρίσκονται σε περιοχές Natura. Συνολικά στην πρώτη και δεύτερη φάση ανάπτυξης, το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε για την περιοχή της Κρήτης ισχύ 2,135 GW.

Η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) μετράει πέντε μήνες καθυστέρησης από το αρχικό χρονοδιάγραμμα (προέβλεπε έγκριση στα τέλη του 2023), οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις και τις εγκρίσεις των ΣΜΠΕ για την κάθε περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων από αυτές που θα προκριθούν ως οι πλέον κατάλληλες, που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την υποβολή κάθε ξεχωριστής ΣΜΠΕ το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2024, την οριοθέτηση στη συνέχεια με Προεδρικό Διάταγμα των θαλασσίων οικοπέδων εντός των περιοχών όπου θα αναπτυχθούν τα αιολικά πάρκα το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, για να ακολουθήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί μέσα στο 2026.

Ο εκτροχιασμός του προγράμματος έχει προκαλέσει ανησυχίες στην επενδυτική πλευρά, μια και δεν έχει κλείσει οριστικά ακόμη το κεφάλαιο με τις αντιδράσεις στην Κρήτης. Αυτό διαπιστώθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε χθες η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου με την περιφέρεια της Κρήτης κατά την περιοδεία της στο Ηράκλειο. Για κοινή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για όλους τους εμπλεκομένους, έκανε λόγο με δηλώσεις της με το πέρας της συνάντησης με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η κ. Σδούκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT