Στροφή επενδυτών στην υψηλή αμυντική τεχνολογία των ΗΠΑ

Στροφή επενδυτών στην υψηλή αμυντική τεχνολογία των ΗΠΑ

Εχουν τοποθετήσει 42 δισ. δολ. σε startups που παράγουν από όπλα μέχρι drones

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

Με δύο πολέμους σε εξέλιξη να δίνουν ώθηση στις αμυντικές βιομηχανίες και την αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα να καλλιεργεί ανησυχία για το ποια θα είναι η εξέλιξή της στο μέλλον, οι επενδυτές αλλάζουν προσανατολισμό. Μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές και επενδυτικά κεφάλαια που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν τη διαστημική εκτόξευση των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, των Apple, Google, Facebook, Airbnb και πολλών άλλων, αλλά και κατόπιν ενθάρρυνσης της Ουάσιγκτον επένδυσαν εκτεταμένα στην Κίνα, τώρα στρέφονται στις αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες. Χρηματοδοτούν ειδικότερα νεοφυείς εταιρείες που παράγουν λογισμικό προσομοίωσης μαχών, στρατιωτικά drones αλλά και αυτοκινούμενα υποβρύχια. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η επενδυτική Andreessen Horowitz, που συνηθίζει να επενδύει σε μη εισηγμένες, μιλώντας για τη νέα τάση των επενδυτών την χαρακτήρισε «επενδύσεις στον δυναμισμό της Αμερικής».

Επενδυτικές που στηρίζουν συνήθως μη εισηγμένες έχουν τοποθετήσει 42 δισ. δολ. στις πλέον προβεβλημένες νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας. Η νέα τάση προδίδει ότι σημαντική μερίδα επενδυτών διαβλέπει μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην υψηλή αμυντική τεχνολογία, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τις εκτεταμένες επενδύσεις στις εταιρείες της Silicon Valley και στην Κίνα. Ορισμένες από αυτές τις επενδυτικές είχαν συμμετάσχει ενεργά στα παλαιότερα κύματα εκτεταμένων επενδύσεων στην Κίνα, αλλά τώρα αναθεωρούν τη σχέση τους με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη. Η επενδυτική Sequoia Capital, από τις πρώτες που τοποθέτησαν μεγάλα κεφάλαια στις Apple και Google, προχώρησε το περασμένο έτος στην πρώτη επένδυσή της σε αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα στη Mach Industries, βιομηχανία οπλικών συστημάτων που λειτουργούν με υδρογόνο. Παράλληλα, χρηματοδότησε στρατιωτικά drones και τεχνολογία προσομοίωσης μαχών.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ίδιες επενδυτικές είχαν στηρίξει εταιρείες στη Silicon Valley και στην Κίνα.

Επίσης, η επενδυτική Y Combinator, που υπήρξε καθοριστική στη χρηματοδότηση της Airbnb και την εκτόξευσή της, έχει προσλάβει νεοφυείς εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας για πρώτη φορά με σκοπό να τις εντάξει στο πρόγραμμά της. Και όπως τόνισε η εκπρόσωπός της, δεν έχει χρηματοδοτήσει καμία κινεζική νεοφυή από το 2019 και μετά. Η Andreessen Horowitz, ανάμεσα στις εταιρείες της Silicon Valley που τοποθέτησαν τα περισσότερα κεφάλαια σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων και σχετικής τεχνολογίας, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα δεσμεύσει 600 εκατ. δολ. για επενδύσεις σε αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες. Εχει, πάντως, κάποιες μικρές επενδύσεις και στην Κίνα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της στροφής των επενδυτικών εταιρειών είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τη σύναψη αμυντικών συμβολαίων με την αμερικανική κυβέρνηση που στο παρελθόν έτειναν να αγνοούν. Και ιδιαιτέρως όσες επενδύουν σε μη εισηγμένες. Τώρα επενδυτές της Silicon Valley διοργανώνουν συνέδρια και συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, πολιορκούν μέλη του Κογκρέσου και αυξάνουν τις δαπάνες τους για τα έξοδα των λόμπι τους.

Μέχρι στιγμής, η νέα τάση δεν έχει οδηγήσει σε μεγάλες παραγγελίες από τα διάφορα κλιμάκια του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Η εικόνα προκύπτει από σχετική έκθεση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Silicon Valley Defense Group που εκτιμά πως συνολικά τα έσοδα αυτών των εταιρειών από συμβόλαια με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κυμαίνονται κάπου ανάμεσα στα 2 και στα 5 δισ. δολ. Σε ό,τι αφορά τη σχέση αυτών των επενδυτικών με την Κίνα, πολλές από αυτές έχουν σημαντικές επενδύσεις στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η Sequoia Capital, για παράδειγμα, που επιδεικνύει τώρα «επενδυτικό πατριωτισμό» όπως τον χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς, έχει επενδύσει στην ByteDance. Πρόκειται για την κινεζική μητρική εταιρεία της επίμαχης TikTok, που ενδέχεται να αποκλειστεί διά νόμου από την αμερικανική αγορά καθώς η Ουάσιγκτον την θεωρεί απειλή στα εθνικά συμφέροντα της υπερδύναμης. Τον Φεβρουάριο βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής εξαιτίας έκθεσης επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου που την επέκρινε για τις επενδύσεις της στην Κίνα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τέσσερις άλλες επενδυτικές. Επίσης, ο επενδυτής Τόμας Ταλ, που επί χρόνια τοποθετούσε κεφάλαια σε εταιρείες τεχνολογίας ενώ παράλληλα ήταν παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ, το 2016 πούλησε την κινηματογραφική του εταιρεία, τη Legendary Entertainment, σε μια κινεζική έναντι 3,5 δισ. δολ. Εκτοτε άντλησε από την αγορά κεφάλαια ύψους 3 δισ. δολ. και επενδύει σε αμυντικές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Anduril Industries που παράγει αυτόματα όπλα, συστήματα παρακολούθησης και συστήματα εξουδετέρωσης των drones.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT