Το τουρκικό πρόγραμμα λιτότητας δεν πείθει τις αγορές

Το τουρκικό πρόγραμμα λιτότητας δεν πείθει τις αγορές

Οποιαδήποτε εξοικονόμηση κάτω των 500 δισ. λιρών θα έχει αμελητέο αποτέλεσμα, εκτιμούν οι αναλυτές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Η κίνηση της Τουρκίας να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, αποπειρώμενη να χαλιναγωγήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, απορρίφθηκε εν πολλοίς από τους επενδυτές, οι οποίοι διερωτώνται πόσα πραγματικά θα εξοικονομηθούν. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεβντέτ Γιλμάζ ανακοίνωσαν τα σχετικά μέτρα με ορίζοντα τριετίας. Πρόκειται για περικοπές στις προσλήψεις δημοσίου τομέα και επιβράδυνση των επενδύσεων σε μεγάλα έργα υποδομής.

Ωστόσο, ο Σιμσέκ δεν είπε πόσα θα εξοικονομήσει το σχέδιο, αν και δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ υπολόγισαν το ποσό σε περίπου 100 δισ. λίρες (3,1 δισ. δολάρια). «Ακόμη και αν τα ποσά που κυκλοφορούν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποδειχθούν σωστά, πιθανότατα θα επιμεριστούν σε πολλά χρόνια», δήλωσε ο Ερικ Μέγερσον, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της SEB AB. «Με τα αναμενόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα των επόμενων ετών να ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια λίρες, είναι δύσκολο να υπάρξει πραγματικός αντίκτυπος, και οποιαδήποτε εξοικονόμηση κάτω των 500 δισ. λιρών θα έχει αμελητέο αποτέλεσμα».

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες στοχεύουν στη συγκράτηση του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού, τον οποίο τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας τοποθετούν στο 38% στα τέλη του 2024, από το 36% της πρόβλεψης της περασμένης εβδομάδας. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών συνέβαλε στο να στραφεί η οικονομία σε πιο συμβατικούς δρόμους αφ’ ης στιγμής επανεξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν. Τα επιτόκια ανήλθαν από το 8,5% στο 50% πέρυσι τον Ιούνιο. Ο Μέγερσον επισήμανε ότι ένας από τους στόχους των μειώσεων αφορά δαπάνες «που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπερβολικές, ή ακόμη και ενδείξεις διαφθοράς, όπως η χρήση πολυτελών οχημάτων από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι τρέχουσες δαπάνες και οι μισθοί των διοικητικών συμβουλίων».

Κάτι τέτοιο αφενός θα αποκαθιστούσε την εικόνα του κόμματος Ερντογάν, το οποίο υπέστη πρωτοφανή ήττα στις δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου, αφετέρου θα εξορθολόγιζε τα δημοσιονομικά του κράτους. Κατά τη Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, του Bloomberg Economics, «η Τουρκία παρουσίασε χαμηλότερο από το αναμενόμενο έλλειμμα το 2023, όπερ υποδηλώνει ότι το κόστος ανοικοδόμησης μετά τον περυσινό σεισμό θα μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια, προκαλώντας μια καθυστέρηση στο να επανέλθει το ισοζύγιο του προϋπολογισμού στα προ πανδημίας επίπεδα».

Τέλος, κατά την οικονομολόγο Μάγια Σενούσι της Oxford Economics, η ανακοίνωση πιθανότατα ισοδυναμεί με «το πρώτο βήμα προς τον εξορθολογισμό στα δημόσια οικονομικά, ενώ οι αγορές αναμένεται να ζητήσουν πιο ουσιαστική εξοικονόμηση το 2025 και μετά, ώστε να συμπληρωθεί η πολιτική νομισματικής σύσφιγξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT