Αποκλιμάκωση για δεύτερο συνεχή μήνα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, αποκλιμάκωση όμως η οποία είναι εξαιρετικά αργή, καθώς οι μειώσεις στις τιμές των αγαθών είναι περιορισμένες. Μάλιστα, ο λεγόμενος πληθωρισμός των τροφίμων, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, επιταχύνθηκε οριακά τον Απρίλιο.
Ακόμη δε και αν καταγράφεται μείωση τιμών σε προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά και τα ζυμαρικά, σε καμία περίπτωση αυτές δεν έχουν επανέλθει στα προ του 2022 επίπεδα, ενώ ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε μια νέα κρίση –γεωπολιτική ή κλιματική ή και οι δύο– θα εκτινάξουν στα ύψη τις τιμές. Ετσι, οι τιμές των κρεάτων βρίσκονται σε άνοδο διεθνώς, ενώ τους τελευταίους μήνες ακολουθεί ξέφρενη πορεία προς τα πάνω η τιμή του καφέ. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), έπειτα από μια καθοδική πορεία επτά μηνών, αυξήθηκε τον Μάρτιο και σημείωσε νέα αύξηση τον Απρίλιο.
Μειώσεις τιμών παρατηρούνται και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στα είδη ατομικής φροντίδας, κατηγορίες που θεσμοθετήθηκαν εν πολλοίς τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας τον περασμένο Ιανουάριο. Μόνο που ο στόχος για μείωση των τιμών ακόμη και κατά 15% παρέμεινε σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς οι μειώσεις περιορίζονται περίπου στη μία ποσοστιαία μονάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2024 σε 3,1% από 3,2% τον Μάρτιο του 2024. Ο επιμέρους δείκτης τιμών τροφίμων, ο λεγόμενος πληθωρισμός των τροφίμων, διαμορφώθηκε σε 5,4%, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών στο ρύζι (8,5%), στα κρέατα (3,2%), στα ψάρια (10,6%), στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα λαχανικά (6,1%), σε ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (3,4%), στην κατηγορία μεταλλικό νερό αναψυκτικά – χυμοί φρούτων (12,5%), λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των χυμών πορτοκαλιού.
Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί (-0,7%), ζυμαρικά (-3,5%), γαλακτοκομικά, αυγά (-1,2%) και άλλα βρώσιμα έλαια (-16,6%). Σε μηνιαία βάση οι σημαντικότερες αυξήσεις στα τρόφιμα αφορούν το χοιρινό κρέας (2,1%), τα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά (5%), το μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (1,7%), τα αλκοολούχα ποτά (1,1%), ενώ υπήρξαν και οι… παραδοσιακές, λόγω Πάσχα, αυξήσεις στις τιμές των αρνιών και των κατσικιών, κατά 6,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο.
Στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.λπ.) καταγράφεται ετήσια μείωση τιμών μόλις 0,9%, ενώ στα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς καταγράφεται μικρή μείωση σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023 κατά 1,61%, αύξηση, όμως, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024 κατά 0,78%. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα ανακοινώθηκαν στις 10 Ιανουαρίου και εφαρμόστηκαν από την 1η Μαρτίου 2024. Ενα εξ αυτών αφορά τη μείωση των παροχών από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους και τη μεταφορά του οφέλους αυτού στις τιμές τιμοκαταλόγου.