«Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης»: Πώς θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της οικονομικής κρίσης

«Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης»: Πώς θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της οικονομικής κρίσης

Πού εστίασαν οι ομιλητές στο πάνελ για την οικονομία του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας, προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος της 50ετίας της Μεταπολίτευσης και κυρίως της περιόδου της οικονομικής κρίσης, ανέλυσαν χθες οι ομιλητές στο πάνελ για την οικονομία του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης».

Θα χρειαστεί ετήσια πραγματική αύξηση επενδύσεων 7%, με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% κατά μέσον όρο, προκειμένου να φτάσουν οι επενδύσεις από 14% του ΑΕΠ σήμερα στο 21% του μέσου όρου της Ε.Ε. το 2033, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, επικαλούμενος μελέτη της τράπεζας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα στοιχείο που δείχνει το χαμένο έδαφος: το 1995 το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 140 δισ. ευρώ και της Τουρκίας 170 δισ. ευρώ. Σήμερα, το ελληνικό ΑΕΠ είναι πάνω από 200 δισ. ευρώ και της Τουρκίας 800 δισ. ευρώ.

Για απαιτούμενο ρυθμό ανάπτυξης 2%-3% μίλησε και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για υπέρβαση, καθώς οι σημερινοί ρυθμοί επιτυγχάνονται με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκε ισχυρή ανάκαμψη, λόγω της πανδημίας που προηγήθηκε. Ο κ. Βέττας, πάντως, είπε ότι έχουν σημειωθεί και σημαντικά βήματα προόδου, αναφερόμενος ειδικά στις εξαγωγές, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε για την ανάγκη αντιμετώπισης του δημογραφικού, ως μείζονος προβλήματος της οικονομίας. Αναφερόμενος στους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς υπήρχε ανισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, που αντικατοπτριζόταν στο ισοζύγιο πληρωμών, αλλά και δημοσιονομική ανισορροπία. Ωστόσο, είπε, «η πειθαρχία ως προς τις αγορές έλειψε». Κι αυτό γιατί η χώρα αντιμετωπιζόταν σαν μια μικρή Γερμανία, λόγω της ένταξής της στην ΟΝΕ. «Η ένταξη στην ΟΝΕ λειτούργησε σαν υπνωτικό χάπι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης μίλησε και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Mytilineos», θυμίζοντας πως το 2032 λήγουν οι ρυθμίσεις της περιόδου χάριτος, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους, οπότε θα απαιτηθεί βελτίωση του προφίλ, μέσω του ΑΕΠ. Μιλώντας συνολικά για τη Μεταπολίτευση, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η ιστορία της βιομηχανίας είναι «πονεμένη», ξεκινώντας από τις κρατικοποιήσεις της περιόδου Καραμανλή και τις προβληματικές επί ΠΑΣΟΚ. Ομως, οι βιομηχανίες που επιβίωσαν είναι δυνατές, στράφηκαν στις εξαγωγές, είπε και εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον τους σε αντίθεση με την Ευρώπη συνολικά.

O Κώστας Καλλίτσης, αναλυτής της Κ Report, αναφέρθηκε σε μια ακόμη παράμετρο της μελλοντικής πορείας της χώρας: την ανάγκη να βελτιωθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων. Πρέπει να ζωντανέψουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποστήριξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT