ΟΤΕ: Στα 878 εκατ. ο τζίρος το α΄ τρίμηνο

ΟΤΕ: Στα 878 εκατ. ο τζίρος το α΄ τρίμηνο

Τα προσαρμοσμένα κέρδη που κατανέμονται στους μετόχους ενισχύθηκαν κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση, στα 142,5 εκατ. ευρώ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Με ενίσχυση μεγεθών και ισχυροποίηση της συνδρομητικής βάσης ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς για τον ΟΤΕ. Ο όμιλος, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ενίσχυσε κατά 9,2% τον τζίρο σε περίπου 878 εκατ. ευρώ και διεύρυνε τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (Ebitda AL) κατά 1,2%, σε 326 εκατ. ευρώ. Ανοδο κατά περίπου 5%, σε 142,5 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν και τα προσαρμοσμένα κέρδη που κατανέμονται στους μετόχους, με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται σε 568 εκατ. ευρώ (-27,6%).

Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου στα 470 εκατ., αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, που επηρεάστηκε θετικά από μια πίστωση φόρου. Οι επενδύσεις του ομίλου για το 2024 αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 610 εκατ. και 620 εκατ. ευρώ, επειδή η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH).

«Το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για τον ΟΤΕ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ισχυρές λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις, καθώς η θητεία μου στον όμιλο ολοκληρώνεται. Πετύχαμε ισχυρή αύξηση εσόδων χάρη στα έργα πληροφορικής (ICT), τη διεθνή χονδρική και τις υπηρεσίες κινητής, ενώ συνεχίσαμε να επεκτείνουμε το δίκτυο FTTH και το δίκτυο κινητής και αυξήσαμε την κερδοφορία του ομίλου. Από το 2010 που ανέλαβα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ μετράμε πολλά και σημαντικά επιτεύγματα, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε.

Εχοντας μετασχηματίσει μαζί την εταιρεία, έχουμε θέσει τις βάσεις για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου παρόχου ψηφιακών υπηρεσιών. Αισθάνομαι υπερήφανος για την πρόοδο του ΟΤΕ όλα αυτά τα χρόνια και για τη συνεισφορά του στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Είμαι βέβαιος ότι τόσο το 2024 όσο και τα επόμενα χρόνια, υπό την καθοδήγηση του διαδόχου μου κ. Κώστα Νεμπή, ο ΟΤΕ είναι σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να δημιουργεί σημαντικές ταμειακές ροές, να επενδύει στις υποδομές της χώρας και να προσφέρει αξία στους συνδρομητές, συνεργάτες και μετόχους του», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, τον οποίο θα διαδεχθεί από την 1η Ιουλίου ο κ. Νεμπής.

Στη σταθερή τηλεφωνία, το πρώτο φετινό τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου του 2023, οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 1,1%, σε άνω των 2,3 εκατ., ενώ απέκτησε 19.000 νέους συνδρομητές οπτικής ίνας, των οποίων ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 1,5 εκατ. Ο ΟΤΕ επιδιώκει μέχρι το τέλος του 2024 να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Επίσης, οι συνδρομητές Cosmote TV ενισχύθηκαν κατά 6% ετησίως, φτάνοντας συνολικά τους 688.000. Στην κινητή, οι συνδρομητές συμβολαίου ενισχύθηκαν κατά 6,3%, σε 3,2 εκατ. Το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο ΟΤΕ πρόσθεσε 57.000 νέους πελάτες συμβολαίου, που προήλθαν είτε από την εγγραφή νέων συνδρομητών είτε από τη μετάβαση πελατών καρτοκινητής σε συμβόλαιο.

Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2024 θα ανέλθει σε περίπου 450 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 297 εκατ. και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους περίπου 153 εκατ. περίπου. To προτεινόμενο μέρισμα, που αντιστοιχεί σε 0,71 ευρώ ανά μετοχή, είναι αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT