Διπλασιάστηκαν τον Απρίλιο οι αιτήσεις στον εξωδικαστικό

Διπλασιάστηκαν τον Απρίλιο οι αιτήσεις στον εξωδικαστικό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Διπλάσιες αιτήσεις από τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών έγιναν τον Απρίλιο στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, εξέλιξη που σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποδίδεται στις βελτιώσεις που θεσμοθετήθηκαν, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του εργαλείου για τη ρύθμιση οφειλών. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 6.390 νέες αιτήσεις έναντι μέσου όρου 3.400 αιτήσεων το 2023, ενώ τον ίδιο μήνα οριστικοποιήθηκαν 3.819 αιτήσεις. Αυξημένος σε 25.190 είναι ο αριθμός των αιτήσεων σε επίπεδο τετραμήνου έναντι 13.830 το πρώτο τετράμηνο του 2023, ενώ οι ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχονται σε 16.704, που αντιστοιχούν σε 5,9 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών αφορά χρέη προς το Δημόσιο (3,8 δισ. ευρώ) που ρυθμίζονται έως και σε 120 δόσεις, ενώ στα 2,1 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη που ρυθμίστηκαν προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες και funds. Το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε στο 16,7% και στο 28% για οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς, αλλά περίπου μία στις δύο περιπτώσεις έλαβε «κούρεμα» άνω του 30%. Το συνολικό ποσό διαγραφής ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά 65.790 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 32,1 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί είτε οριστικά είτε βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και ολοκληρωμένες εξ αυτών είναι περίπου οι μισές, δηλαδή 32.170, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, με τις μισές από αυτές να θεωρούνται επιτυχείς, δηλαδή να έχουν καταλήξει σε κάποιο είδος συμφωνίας. Αλλες 9.630 αιτήσεις με οφειλές 5,1 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί οριστικά, αλλά βρίσκονται ακόμη σε στάδιο διαπραγμάτευσης, ενώ 23.990 αιτήσεις με οφειλές 14,9 δισ. ευρώ είναι στο στάδιο της αρχικής υποβολής.

Οι αιτήσεις από ευάλωτους οφειλέτες ανέρχονται σε 1.560, από τις οποίες οι 454 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχή κατάληξη περίπου των μισών (236) εξ αυτών, ενώ άλλες 218 δεν ρυθμίστηκαν καθώς η πλειονότητά τους απορρίφθηκε από τους οφειλέτες.

Πέραν των ρυθμίσεων που υλοποιούνται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, άλλοι 7.900 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 351 εκατ. ευρώ, ρύθμισαν τον Μάρτιο τις οφειλές τους έπειτα από απευθείας διαπραγμάτευση με τις εταιρείες διαχείρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT