Μέρες του 2021 στη Wall Street με ράλι της μετοχής της GameStop

Μέρες του 2021 στη Wall Street με ράλι της μετοχής της GameStop

H επιστροφή της «γάτας που βρυχάται» κόστισε 1 δισ. δολ. στους «σορτάκηδες»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

H αιφνιδιαστική επιστροφή του ανθρώπου που είχε προκαλέσει φρενίτιδα το 2021 για τις «μετοχές meme» απογείωσε εκ νέου την εταιρεία GameStop –τον «Δαυίδ» που είχε νικήσει πρόσκαιρα τα hedge funds «Γολιάθ» που την είχαν σορτάρει– σε μια εντυπωσιακή επανάληψη της ιστορίας που είχε συγκλονίσει τότε τη Wall Street. Ο λογαριασμός του Κιθ Γκιλ, γνωστού με το ψευδώνυμο «γατάκι που βρυχάται» (από την προσωνυμία «Roaring Kitty» στο YouTube) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξαναζωντάνεψε τρία χρόνια μετά, καθώς δημοσίευσε το meme ενός άνδρα που γέρνει προς τα εμπρός στην καρέκλα του, σε μία ένδειξη ότι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι, όπως σχολίασε το CNN, αλλά και αποσπάσματα από ταινίες όπως το γουέστερν του 1993 «Σύγκρουση στον Πράσινο Βάλτο» αλλά και το φιλμ με τον εύγλωττο τίτλο «Οι Εκδικητές».

Παρόλο που οι δημοσιεύσεις δεν ανέφεραν ονόματα εταιρειών, οι μετοχές του λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών GameStop και της AMC, της μεγαλύτερης αλυσίδας θεάτρων στον κόσμο, ήταν εκείνες με τις περισσότερες συναλλαγές από λιανικούς επενδυτές τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan. Η επανεμφάνιση του Γκιλ εκτόξευσε τις μετοχές της GameStop κατά 74% και προκάλεσε απώλειες στους «σορτάκηδες» hedge funds, οι οποίοι έχασαν σχεδόν 1 δισ. δολάρια σε μία ημέρα ενώ οι ζημίες αγγίζουν πλέον τα 2,53 δισ. δολάρια από τις αρχές Μαΐου.

«Το γεγονός ότι το “γατάκι που βρυχάται” επέστρεψε θα έπρεπε να είναι εντελώς ανούσιο για το χρηματιστήριο (αλλά) το γεγονός ότι δεν είναι, είναι συναρπαστικό», σημείωσε ο Μάθιου Τατλ, διευθύνων σύμβουλος της Tuttle Capital Management. Η μετοχή της GameStop αυξήθηκε έως και 118% τη Δευτέρα και έκλεισε σε υψηλό δύο ετών, με την κεφαλαιοποίησή της να εκτινάσσεται κατά σχεδόν 4 δισ. δολάρια, στα 9,32 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μια μεγάλη αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων video gaming, η οποία τα τελευταία χρόνια παλεύει με την άνοδο του online περιεχομένου, την πανδημία και τους «σορτάκηδες», και η περιπέτειά της έγινε ακόμη και ταινία το 2023 με τίτλο «Dumb Money» σε σκηνοθεσία Κρεγκ Γκιλέσπι, αλλά και ντοκιμαντέρ στο Netflix (Eat the Rich: The GameStop Saga).

Οι τίτλοι της αλυσίδας καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών ήταν εκείνοι με τις περισσότερες συναλλαγές από λιανικούς επενδυτές τη Δευτέρα.

Toν Ιανουάριο του 2021, μια ετερόκλητη ομάδα από μικροεπενδυτές, υπό τη χαλαρή καθοδήγηση του Κιθ Γκιλ, ενός οικονομικού αναλυτή του Διαδικτύου που έμεινε στην Ιστορία ως «γατάκι που βρυχάται», κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην ελίτ της Wall Street. Μέσα από βίντεο στο YouΤube και αναρτήσεις στο Reddit, ο Γκιλ παρότρυνε μικροεπενδυτές να τοποθετηθούν σε βαριά σορταρισμένες μετοχές εταιρειών που βρίσκονταν στο χείλος χρεοκοπίας με αποτέλεσμα το ιστορικό «short squeeze» που είχε γίνει στην GameStop. H φρενίτιδα ζήτησης για τις μετοχές της εκτόξευσε την αξία της, σε μία κίνηση με καταστροφικές συνέπειες για πολλά hedge funds δισ. δολαρίων.

Η περίεργη ιστορία της GameStop έμεινε στην Ιστορία ως η εκδίκηση του «Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ», μια ηχηρή προειδοποίηση ενάντια στην κυνική πρακτική του short-selling (ουσιαστικά, όταν ένας trader στοιχηματίζει στην παρακμή μιας επιχείρησης για δικό του όφελος) και ως ένα γεγονός «που προανήγγειλε τον εκδημοκρατισμό της χρηματιστηριακής αγοράς, μιας ισχυρής βιομηχανίας ελεγχόμενης αποκλειστικά και μόνον από τους ultra – πλούσιους και υπερπρονομιούχους», όπως γράφει ο Guardian. Η επανάσταση κατά των πλουσίων αποδείχθηκε τελικά μια υπερβολή που τροφοδοτήθηκε από την κυριαρχική εμφάνιση της νέας τεχνολογίας και της αμεσότητας που προσφέρει η χρήση των social media και των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Ο ίδιος ο Γκιλ, ο οποίος κατέθεσε τελικά ενώπιον του Κογκρέσου για την υπόθεση, περιέγραψε τον εαυτό του ως περιστασιακό trader και τόνισε ότι δεν είχε κανένα σκοπό να πυροδοτήσει τη φρενίτιδα του GameStop. «Η ιδέα ότι χρησιμοποίησα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσω τη μετοχή του GameStop σε ασυνείδητους επενδυτές είναι παράλογη. Ημουν απολύτως σαφής ότι το κανάλι μου ήταν μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το αν άλλοι μεμονωμένοι επενδυτές αγόρασαν τη μετοχή ήταν άσχετο με τη θέση μου», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή μαρτυρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT