Πρωτογενές πλεόνασμα 3,253 δισ. στο τετράμηνο έναντι στόχου 631 εκατ.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,253 δισ. στο τετράμηνο έναντι στόχου 631 εκατ.

Τα έσοδα από φόρους ήταν 20,368 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,203 δισ. ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο οι υπερβάσεις του στόχου του προϋπολογισμού, αυτή τη φορά κυρίως λόγω της πρόωρης είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι μόνον.

Ετσι, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3,253 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 631 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Απρίλιο εισπράχθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Μάιο, εκτιμώμενου ποσού 940 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το υπουργείο σημειώνει ότι σημαντικό μέρος της διαφοράς έναντι του στόχου δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ποσό ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορά έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, ενώ σημαντικό μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023. Επομένως, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν το πρωτογενές αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης και όχι το σύνολο της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των νομικών προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Το τετράμηνο, τα έσοδα από φόρους ήταν 20,368 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,203 δισ. ευρώ ή 12,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται κυρίως:

α) Από την είσπραξη τον Απρίλιο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Μάιο, εκτιμώμενου ποσού 940 εκατ. ευρώ.

β) Από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετρείται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.).

Τον Απρίλιο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,525 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,605 δισ. ευρώ ή 40,9% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

α) Στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Μάιο, εκτιμώμενου ποσού 940 εκατ. ευρώ.

β) Στο γεγονός ότι εξαιτίας της τραπεζικής αργίας στις 29 Μαρτίου και 1η Απριλίου η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έληγαν τις ως άνω ημερομηνίες, παρατάθηκε μέχρι και τις 2 Απριλίου.

Ετσι, ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που αφορά φορολογικές οφειλές μηνός Μαρτίου, εξοφλήθηκε στις 2 Απριλίου και συμπεριλαμβάνεται στα έσοδα μηνός Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT