Με χαμηλότερα επιτόκια θα βαρύνονται οι ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία

Με χαμηλότερα επιτόκια θα βαρύνονται οι ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία

Για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές για ένα έτος θα μειωθούν στο 4,34%, ενώ για τις 24 ή 48 δόσεις στο 5,84%

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Σε μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών, τα οποία τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατά 50%, προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα επιτόκια για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές για ένα έτος θα μειωθούν στο 4,34%, ενώ για τις 24 ή 48 δόσεις θα περιοριστούν στο 5,84%. Τις επόμενες μέρες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα αναπροσαρμοστούν τα επιτόκια στις ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία, όπως έγινε και στον ΕΦΚΑ.

Σήμερα το επιτόκιο για δωδεκάμηνη ρύθμιση ανέρχεται σε 6,68% και σε 8,18% για ρύθμιση οφειλών με διάρκεια 24-48 μηνών. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο των παγίων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η ΤτΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει κι εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για έναν χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περυσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο». Προσέθεσε ότι «υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει ρύθμιση και στην εφορία».

Στην περίπτωση που κάποιος χάσει τη ρύθμιση και επανενταχθεί εκ νέου σε νέα ρύθμιση, τότε το επιτόκιο φθάνει σήμερα 9,68%. Τα επιτόκια αυτά είναι υψηλότερα και από αυτά που δίνονται από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια είναι μικρότερο και ανέρχεται σε 6,87%. Δηλαδή συμφέρει μια επιχείρηση με χρέη στο Δημόσιο να πάρει δάνειο (εφόσον μπορεί) και να αποπληρώσει το Δημόσιο, από το να ενταχθεί στις ρυθμίσεις με βάση τα υφιστάμενα επιτόκια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για οφειλές έως 12 δόσεις ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, που χορηγείται από τις ελληνικές τράπεζες, με επιπλέον χρέωση 0,25%.

Οσοι επιλέξουν περισσότερες, τότε αυτόματα προστίθεται επιπλέον 1,5%. Στην περίπτωση που κάποιος απολέσει τη ρύθμιση και επιστρέψει με νέα ρύθμιση, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 1,5%. Την ίδια στιγμή, όμως, το ελληνικό Δημόσιο, παρά την άνοδο των επιτοκίων στην Ευρώπη, δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή επιτόκια. Στην τελευταία έκδοση 10ετούς, το επιτόκιο ήταν κάτω από το 3,8%. Το ίδιο και στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT