Σωστή η παρέμβαση για τη μείωση των προμηθειών, σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ

Σωστή η παρέμβαση για τη μείωση των προμηθειών, σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ

Οι μειωμένες προμήθειες θα ωφελήσουν βραχυπρόθεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν εννέα στους δέκα οικονομολόγους, μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων, συμφωνούν με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα POS.

Η επιβολή υψηλών προμηθειών από τις ελληνικές τράπεζες λειτουργεί αποτρεπτικά στην περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές χαμηλής αξίας με POS, συχνά οι τραπεζικές προμήθειες απορροφούν μεγάλο μέρος ή και συνολικά το καθαρό κέρδος των επιχειρηματιών ή επαγγελματιών.

Αντιστοίχως, η επιβολή υψηλών προμηθειών στις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις δημιουργεί εύλογη δυσαρέσκεια, δεδομένης της υποχρεωτικότητας αυτών των συναλλαγών, αλλά και σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και τη δυσκολία πρόσβασης σε πίστωση ιδίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο προσφάτως νομοθετικός ορισμός ανώτατης προμήθειας 0,5% για συναλλαγές μέσω POS που αφορούν ποσά έως 10 ευρώ έρχεται ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του αρμόδιου υπουργείου με τις τράπεζες, τους εκκαθαριστές και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία οργανικής αντιμετώπισης του ζητήματος αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στην ερώτηση του Πάνελ για τον Φεβρουάριο απάντησαν 25 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Εξ αυτών, το 88% συμφωνεί με τη χρησιμότητα της νομοθετικής μείωσης των τραπεζικών προμηθειών σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και POS, ενώ μόλις το 12% διαφωνεί.

Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών που έχει στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής.

Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που έχουν την έδρα τους σε 11 χώρες.

Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων κατ’ αρχάς επισημαίνουν εμφατικά το πρόβλημα ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά, φθάνοντας μέχρι του σημείου να μιλούν για παράνομη σύμπραξη τύπου καρτέλ των τραπεζών για τον καθορισμό των προμηθειών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η νομοθετική παρέμβαση θεωρείται από την πλειοψηφία των απαντησάντων σωστή κίνηση, καθώς θα ωφελήσει βραχυπρόθεσμα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μολονότι είναι υποβέλτιστη έναντι της ουσιαστικής ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και του ελεγκτικού ρόλου της αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού με πόρους και ανεξαρτησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT