Προσδοκούν υπεραξίες από αγορές ακινήτων

Προσδοκούν υπεραξίες από αγορές ακινήτων

Υψηλές αποδόσεις προσφέρουν το κέντρο της Αθήνας και δυτικά προάστια

3' 38" χρόνος ανάγνωσης

Παγιώνεται ο επενδυτικός χαρακτήρας που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Ξένοι, αλλά και Ελληνες επενδυτές τοποθετούνται σε κατοικίες, έχοντας κύριο στόχο τους την εκμετάλλευση και αργότερα και τη μεταπώληση, με την προσδοκία αποκόμισης σημαντικών υπεραξιών, λόγω αυξήσεων των τιμών που θα μεσολαβήσουν. Ασφαλώς, ήδη οι τιμές καταγράφουν σημαντική άνοδο, με αποτέλεσμα και τα μελλοντικά κέρδη να μην είναι το ίδιο σημαντικά όσο τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο όσοι πρόλαβαν να αποκτήσουν ακίνητο, π.χ. την περίοδο 2018-2021, σήμερα είναι οι μεγάλοι «κερδισμένοι».

«Οι Ολλανδοί ιδιοκτήτες μιας σύγχρονης βίλας που αγοράστηκε στο νότιο Ρέθυμνο το 2021 επέλεξαν να τη μεταπωλήσουν φέτος, πριν από μερικές ημέρες. Το ακίνητο είχε αγοραστεί αντί 220.000 ευρώ ως νεόκτιστο, χωρίς να είναι επιπλωμένο. Φέτος πωλήθηκε 47% υψηλότερα, δηλαδή αντί ποσού 327.000 ευρώ, όντας βέβαια επιπλωμένο. Η πράξη αυτή δείχνει τη δυναμική της αγοράς εξοχικών κατοικιών, ιδίως αν πρόκειται για σύγχρονες και ποιοτικές κατασκευές, που άλλωστε προτιμώνται κι από τους ξένους επενδυτές», αναφέρει στην «Κ» ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis-At Home in Greece, η οποία ειδικεύεται στις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, στην περιοχή της νότιας Κρήτης (Ρέθυμνο), όπου αναπτύσσονται αρκετές νέες κατασκευές, η μέση τιμή πώλησης μιας νεόδμητης βίλας έχει αυξηθεί κατά 23,3% από το 2022 μέχρι σήμερα και κατά 16,7%, μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

Κατά κύριο λόγο οι ξένοι που τοποθετούνται σήμερα σε εξοχικές κατοικίες είναι επιχειρηματίες ηλικίας από 50 έως 65 ετών, ενώ μια ακόμη σημαντική αγοραστική ομάδα αφορά νεότερους αγοραστές, ηλικίας από 35 έως 45 ετών, με υψηλά εισοδήματα, που προσβλέπουν όχι μόνο στην ιδία χρήση, αλλά επίσης στην εκμετάλλευση για κάποιο χρονικό διάστημα και αργότερα και τη μεταπώληση με σημαντικό κέρδος, που είναι και αφορολόγητο στην Ελλάδα.

Οσοι αγόρασαν ακίνητο την περίοδο 2018-2021 θα εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη εάν το πουλήσουν σήμερα, τονίζουν μεσίτες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πολλοί ξένοι αγοραστές προτιμούν την αγορά εξοχικής κατοικίας «από τα σχέδια», κάτι που τους εξασφαλίζει έκπτωση κατά 15%-20% και παράλληλα επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης, λόγω του χαμηλότερου αρχικού κεφαλαίου που απαιτείται. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους φέτος οι ξένοι επενδυτές έχουν αυξήσει το ποσό που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν για την αγορά εξοχικού, ξεκινώντας από 350.000 ευρώ και φτάνοντας ακόμα και τα 550.000 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Elxis, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα αναμένεται να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 8%-10% τα επόμενα χρόνια, επίδοση που ασφαλώς λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές. «Πολλοί πελάτες μας θεωρούν ότι αυτή η περίοδος είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν για να αποκτήσουν ένα μοναδικό εξοχικό στην Ελλάδα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να εξασφαλίσουν μια καλή μεικτή ετήσια απόδοση, που κυμαίνεται μεταξύ 8%- 9% από την εκμετάλλευσή του, αλλά και σημαντικά κέρδη από μια μελλοντική μεταπώλησή του σε μερικά χρόνια από σήμερα», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.

Αποδόσεις στην Αττική

Σημαντική παραμένει και η επενδυτική δραστηριότητα στην Αττική, με τις υψηλότερες αποδόσεις να εντοπίζονται σε προσιτές περιοχές, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ψηφιακής πλατφόρμας Protio, η περιοχή με την υψηλότερη απόδοση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν η πλατεία Αμερικής με 6,9%, ενώ ακολούθησε το Πολυτεχνείο (Εξάρχεια) με 6,6%, η πλατεία Αττικής και ο Κορυδαλλός με 6,3%. Υψηλές αποδόσεις παρατηρούνται επίσης στο Αιγάλεω και στην πλατεία Βικτωρίας με 6,1% και 6% αντίστοιχα.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις βαίνουν μειούμενες, λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών πώλησης, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με τις τιμές των ενοικίων, των οποίων το «ράλι» προηγήθηκε χρονικά και σήμερα εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις στις περισσότερες περιοχές. Στις περιοχές του κέντρου της Αττικής νέα προσθήκη αποτελεί και η περιοχή του Ζωγράφου, με απόδοση 5,8% λόγω σημαντικής αύξησης των τιμών ενοικίων στην περιοχή, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται και η απόδοση του Περισσού με 5,7%, μια περιοχή η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με την άφιξη του νέου μετρό.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Φιοράκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Protio, «παρατηρούμε πως και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η αγορά ακινήτων στην Αττική προσφέρει σταθερά καλές αποδόσεις και νέες ευκαιρίες. Οπως διαμορφώνεται σήμερα το περιβάλλον, είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση σε οικιστικά ακίνητα, λόγω της σταθερής ανάπτυξης της οικονομικής αγοράς και των βελτιώσεων στις αστικές υποδομές», σημειώνει ο κ. Φιοράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT