Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων

Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων

Το ποσοστό συλλογής αποβλήτων λιπαντικών στη χώρα μας έφθασε το 2023 στο 74%

1' 11" χρόνος ανάγνωσης

Πρωταθλήτρια στη συλλογή και ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων αναδείχθηκε η Ελλάδα το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΔΙΑΔΕ (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων), το ποσοστό συλλογής αποβλήτων λιπαντικών στη χώρα μας έφθασε το 2023 στο 74% έναντι 40% του μέσου όρου της Ε.Ε. με ποσοστό αναγέννησης των συλλεχθεισών ποσοτήτων στο 100%, έναντι 61,2% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ είναι ο φορέας που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και ανακύκλωση των λιπαντικών σε εθνικό επίπεδο και όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Δεληγιώργης, σε γεύμα εργασίας με τους δημοσιογράφους, η ελληνική πρωτιά οφείλεται στη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο φορέας, στο πλαίσιο του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο επιβάλλει όλα τα απόβλητα λιπαντικά που συλλέγονται να επεξεργάζονται κατά τρόπο που τους επιτρέπει να ανακυκλώνονται και να μη χρησιμοποιούνται για άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η καύση κ.λπ.

Φέτος η ΕΝΔΙΑΛΕ συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυσή της και στο διάστημα αυτό έχει συλλέξει και έχει αναγεννήσει περισσότερους από 560.000 μετρικούς τόνους αποβλήτων λιπαντικών ελαίων.

Η επίδοση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Δεληγιώργη, έχει αποτρέψει τη μόλυνση υδάτινης επιφάνειας, ίσης σε έκταση με την Εύβοια, έχει περιορίσει την εκπομπή CO2 σε ποσότητα που θα χρειάζονταν 9,5 εκατ. δένδρα για να την απορροφήσουν, έχει περιορίσει τις εκπομπές καρκινογόνων ενώσεων σε ποσοστό 96,8% και των αιωρούμενων σωματιδίων κατά 74%, εξοικονομώντας ενέργεια ίση με την ενέργεια που καταναλώνει μία πόλη 25.000 κατοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT