ΕΨΑ: Στόχος η αύξηση τζίρου και η επιστροφή στα κέρδη

ΕΨΑ: Στόχος η αύξηση τζίρου και η επιστροφή στα κέρδη

Οι 5 πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας υπό τον νέο ιδιοκτήτη, το fund SMERC

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ο πολλαπλασιασμός του τζίρου, ο οποίος το 2023 εκτιμάται ότι υπερέβη τα 14 εκατ. ευρώ, και η επιστροφή στην κερδοφορία σε ορίζοντα διετίας αποτελούν βασικούς στόχους της βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ, η οποία φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής υπό νέο ιδιοκτήτη και δη το ελληνικό επενδυτικό fund SMERC με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη.

Απώτερος, βεβαίως, στόχος που έχει τεθεί τόσο από το fund όσο και από τη νέα διοίκηση της ΕΨΑ είναι η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον κλάδο των αναψυκτικών, έναν κλάδο με έντονο ανταγωνισμό από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις και πολυεθνικούς παίκτες. Αν και για την ώρα ο σχεδιασμός προβλέπει την αυτόνομη πορεία της ΕΨΑ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή της σε έναν ευρύτερο όμιλο με δραστηριότητα στα αναψυκτικά, στο εμφιαλωμένο νερό και στους χυμούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυσή της.

«Είναι όλα ανοιχτά. Το θέμα των συνεργειών δεν γυρίζει πίσω», δήλωσε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Καραμούζης σε ερώτηση της «Καθημερινής» σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης σε βάθος χρόνου της ΕΨΑ, της εταιρείας εμφιάλωσης νερού «Σ. Μεντεκίδης», η οποία εξαγοράστηκε πριν από λίγους μήνες από το fund SMERC, το fund EOS Capital Partners και τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο, καθώς και της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.», η οποία έχει εξαγοραστεί από το EOS Capital Partners και τον Σπ. Θεοδωρόπουλο.

Σε πρώτη φάση, πάντως, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι θα υπάρχουν συνέργειες ανάμεσα στην ΕΨΑ και στη «Σ. Μεντεκίδης» σε επίπεδο προμηθειών και δικτύου διανομής. Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα ο επικεφαλής του fund, αναφερόμενος στην ανάγκη συγχωνεύσεων, είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Οι παλιές οικογενειακές επιχειρήσεις πρέπει να δουν το έργο από την αρχή. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες, ισχυρότερες επιχειρήσεις».

Η εταιρεία δίνει έμφαση στη νότια Ελλάδα, όπου έχει περιορισμένη παρουσία.

Σε ό,τι αφορά την αυτόνομη ανάπτυξη της ΕΨΑ, αυτή περνάει μέσα από πέντε βασικούς πυλώνες, τους οποίους παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Τάκης Πέρκιζας:

• Καλύτερη απόδοση παραγωγής και αλυσίδας τροφοδοσίας. Ηδη τον τελευταίο χρόνο (σ.σ. η συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της ΕΨΑ από το SMERC ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2023) έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

• Αναγέννηση του σήματος. Τούτο γίνεται ήδη μέσα από νέες συσκευασίες, νέες γεύσεις και νέα διαφημιστική εκστρατεία.

• Πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση παρουσίας στα σημεία πώλησης. Η εταιρεία συνήψε πάνω από 30 νέες σημαντικές συνεργασίες με χονδρεμπόριο και σούπερ μάρκετ, ενώ από πέρυσι έχουν τοποθετηθεί αρκετές χιλιάδες ψυγεία σε μικρά σημεία πώλησης. Η έμφαση δίνεται στη νότια Ελλάδα, όπου η ΕΨΑ είχε περιορισμένη παρουσία. Σύμφωνα με τον κ. Πέρκιζα, η ΕΨΑ αύξησε το μερίδιο αγοράς της κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες περίπου, μερίδιο που στο κανάλι του σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται σε 12%.

• Μεγιστοποίηση ευκαιριών και ανάπτυξη εξαγωγών. Η εταιρεία ήδη εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 35 χώρες και το 15% του τζίρου της προέρχεται από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας.

• Επένδυση στους ανθρώπους και στα συστήματα.

Οι επενδύσεις του SMERC

Τρεις ακόμη εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο του SMERC. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατηγορίες του ελαιολάδου, των καλλυντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής. Σημειώνεται ότι από τα 140 εκατ. ευρώ του fund, έχει ήδη επενδυθεί το μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ η επενδυτική του περίοδος λήγει τον Φεβρουάριο του 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT