H αντίδραση των funds στο φαινόμενο GameStop

H αντίδραση των funds στο φαινόμενο GameStop

Σημάδια εξασθένησης δείχνει το πρόσφατο ράλι μετοχών που πυροδότησε η επανεμφάνιση του «Roaring Kitty», κατά κόσμον Κιθ Γκιλ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Σημάδια εξασθένησης δείχνει το πρόσφατο ράλι των λεγόμενων «μετοχών memes» που πυροδότησε η επανεμφάνιση του «Roaring Kitty», κατά κόσμον Κιθ Γκιλ, του χρηματιστηριακού αναλυτή που πρωταγωνίστησε το 2021 στη φρενίτιδα γύρω από την αλυσίδα λιανικών πωλήσεων βιντεοπαιχνιδιών GameStop. Η μετοχή της GameStop υποχώρησε κατά 30%, ενώ εκείνη της AMC, που διαχειρίζεται κινηματογραφικές αίθουσες, κατά 22%, δείχνοντας ότι μέρος του ενθουσιασμού έχει ήδη υποχωρήσει. H έστω και βραχύβια επιστροφή του «φαινομένου GameStop» επανέφερε πάντως στο προσκήνιο τις εξαιρετικά δημοφιλείς στο Διαδίκτυο «μετοχές meme», που γίνονται αντικείμενο ξέφρενης διαπραγμάτευσης από επενδυτές, στην πλειονότητά τους ιδιώτες και όχι θεσμικούς, εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές, ανεξάρτητα από την πραγματική απόδοση της εταιρείας. Το 2021, η GameStop (και «το γατάκι που βρυχάται» που επανεμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής με ένα σκίτσο στην πλατφόρμα Χ) έθεσε την ικανότητα και την ανθεκτικότητα των αγορών κινητών αξιών σε μια δοκιμασία που «λίγοι θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει», δήλωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σε έκθεσή της εκείνο το έτος. Η τιμή μετοχής της GameStop, του «παππού των μετοχών memes» σύμφωνα με το Associated Press (Α.Ρ.) αυξήθηκε περισσότερο από 1.700% τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου του 2021. Τρία χρόνια μετά, η εξοικείωση με τις εν λόγω μετοχές, καθώς και ορισμένες αλλαγές στην αγορά, επιτρέπουν στη Wall Street να αφομοιώνει πιο εύκολα αντίστοιχες κινήσεις.

Αφού παρέμεινε αδρανής από τις 18 Ιουνίου του 2021, ο λογαριασμός TheRoaringKitty στο X δημοσίευσε ένα meme το απόγευμα της Κυριακής (12/5). Απεικόνιζε έναν άνδρα που παίζει βιντεοπαιχνίδι και εμφανίζεται ξαφνικά όρθιος και σε εγρήγορση από θέση χαλάρωσης. Πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πήραν ως σήμα και σύντομα τα φόρουμ γέμισαν με κόσμο που έλεγε ότι αγοράζει μετοχές της GameStop, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση της μετοχής να σταματήσει τη Δευτέρα (13/5) εννέα φορές σε μία ώρα. Στη νέα εποχή των επενδύσεων, άλλωστε, ο καθένας μπορεί να αγοράσει μια μετοχή με μηδενικές προμήθειες και μερικά «κλικ» σε ένα τηλέφωνο. Την ίδια ημέρα, οι επενδυτές άντλησαν 15,8 εκατ. δολάρια από την GameStop και 37,5 εκατ. δολάρια από την AMC, σύμφωνα με τη Vanda Research. Αυτό συγκρίνεται με 87,5 εκατ. δολάρια και 170 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα, το 2021. «Πιστεύουμε ότι η τάση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες; Ναι. Πιστεύουμε ότι βιώνουμε μια επανάληψη του 2021; Οχι, και οι πιθανότητες να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο είναι μικρές», εξηγεί ο Μάρκο Ιατσίνι, αντιπρόεδρος της Vanda Research.

Και αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα hedge funds είναι καλύτερα εξοπλισμένα αυτή τη φορά για να χειριστούν την κατάσταση και θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση πιο γρήγορα από τους μικροεπενδυτές που θα αναλάμβαναν τελικά το ρίσκο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η «ορμή» μπορεί να μετατοπιστεί το ίδιο ξαφνικά προς την αντίθετη κατεύθυνση, σημειώνει το Α.Ρ. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερις εβδομάδες το 2021 για να φτάσει η μετοχή της GameStop από 5 σε περισσότερα από 120 δολάρια. Αλλά δεν έχει αγγίξει ξανά αυτή την τιμή. Ακόμη και μετά το μεγάλο άλμα των τελευταίων ημερών, οι μετοχές της μπορούν να αγοραστούν για λιγότερο από 50 δολάρια. Οπως συνοψίζει το Α.P., οι «μετοχές memes βρυχώνται ξανά. Αυτή τη φορά, όμως, η Wall Street δεν τις φοβάται τόσο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT