Δύο «μνηστήρες» για το 20% της «Αριάδνης»

Δύο «μνηστήρες» για το 20% της «Αριάδνης»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Με δύο επιχειρηματικά σχήματα συνεχίζεται ο διαγωνισμός για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας «Αριάδνη Interconnection», θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν η κοινοπραξία των εταιρειών Meridiam Europe IV A SAS – ΦΑΕΘΩΝ και η εταιρεία State Grid International. Οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Terna S.p.A. αποχώρησαν από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Στόχος είναι έως τις 21 Ιουνίου να έχουν υποβληθεί οι οικονομικές προσφορές από τους εναπομείναντες υποψηφίους και να αρχίσει αμέσως μετά η διαδικασία αξιολόγησης από τον ΑΔΜΗΕ. Το κατασκευαστικό σκέλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους και η ηλέκτριση του καλωδίου στα τέλη του 2024, για να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025.

Βγαίνουν στους δρόμους τα ηλεκτρικά λεωφορεία

Θέμα ημερών είναι η κυκλοφορία των 140 καινούργιων ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Πειραιά. Αφού ολοκληρώθηκαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια, δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν δρομολόγια ακόμη και προς το τέλος της εβδομάδας. Ηλεκτρικά λεωφορεία θα μπουν ενδεικτικά σε γραμμές όπως: 224 (Καισαριανή – Πολύγωνο), 049 (Πειραιάς – Ομόνοια) κ.ά. Πάντως η αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ανανέωση του στόλου, αλλά να συνοδευτεί με παρεμβάσεις και σε επίπεδο υποδομών (στάσεις λεωφορείων, πεζοδρόμια κ.λπ.).

Ηλεκτρονικά η σύσταση όλων των μορφών επιχειρήσεων

Μέχρι το τέλος του χρόνου όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων θα μπορούν να συστήνονται ηλεκτρονικά, ενώ σκοπός είναι στο άμεσο μέλλον να ενσωματωθούν περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της νομιμότητας για τα υποκαταστήματα αλλοδαπής και για διασυνοριακούς μετασχηματισμούς. Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών για τα 13 χρόνια λειτουργίας του ΓΕΜΗ. 

Στους τρεις κορυφαίους προορισμούς η Ελλάδα

Στο τοπ 3 των πιο δημοφιλών προορισμών για το καλοκαίρι του 2024 παραμένει η Ελλάδα, όπως σημείωσε η TUI, o μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου (η χρήση της ξεκινάει τον Οκτώβριο). Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «οι προορισμοί μεσαίων και μικρών αποστάσεων ηγούνται των κρατήσεων για το καλοκαίρι, με την Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλεαρίδες Νήσους να αποδεικνύονται για άλλη μία φορά οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για διακοπές». Παράλληλα, επισήμανε πως οι μέσες τιμές για το καλοκαίρι του 2024 είναι 4% υψηλότερες από ό,τι το 2023, με τις συνολικές κρατήσεις να διαμορφώνονται μέχρι στιγμής στα 9 εκατ. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αλλαγές στο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Στην τροποποίηση και παράταση του προγράμματος «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα» προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία. Με ΚΥΑ αποφασίστηκε το πρόγραμμα να παραμείνει ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού συνολικού ύψους 176,75 εκατ. ευρώ. Με την ίδια ΚΥΑ καταργείται η απαίτηση αναβάθμισης κατά δύο τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, ενώ παραμένει η υποχρέωση της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) κατά τουλάχιστον 35% και της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 40%. Για επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό έως 150.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και έως 80.000 ευρώ για τους κλάδους του εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών, σε περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί το ΠΕΑ του κτιρίου/των κτιρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ή η έκθεση ενεργειακού ελέγχου, δίνεται αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης για την προσκόμισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT