Μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων ανακάλυψε η Ρωσία στην Ανταρκτική

Μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων ανακάλυψε η Ρωσία στην Ανταρκτική

Ενδεχόμενη εξόρυξη θα προκαλέσει γεωπολιτικές εντάσεις στην παγωμένη ήπειρο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από χρόνια ερευνών και εντεινόμενης παρουσίας στην Ανταρκτική, η Ρωσία εντόπισε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο τμήμα της παγωμένης ηπείρου στο οποίο έχει αξιώσεις η Βρετανία. Σύμφωνα με ενδείξεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βρετανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, το κοίτασμα περιέχει 511 δισ. βαρέλια πετρελαίου και αερίου, έναν όγκο υδρογονανθράκων δεκαπλάσιο εκείνου που έχει παραχθεί από τη Βόρεια Θάλασσα τα τελευταία 50 χρόνια. Η ανακάλυψη ενδέχεται να οδηγήσει σε μελλοντικές εξορύξεις πετρελαίου στην Ανταρκτική, κατά παράβαση βέβαια της σχετικής συνθήκης που έχουν υπογράψει από το 1959 επτά χώρες με αξιώσεις στην παγωμένη ήπειρο. Αναμένεται επίσης να αποτελέσει αιτία τριβών ανάμεσα στη Ρωσία και στη Βρετανία, όπως και στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που συζητήθηκαν στη βρετανική Βουλή, το κοίτασμα εντόπισαν ρωσικά πλοία στο πλαίσιο ερευνών τους στη Θάλασσα Γουέντελ. Πρόκειται για το τμήμα της Ανταρκτικής στο οποίο έχει αξιώσεις η Βρετανία και το οποίο αλληλοεπικαλύπτεται με το τμήμα στο οποίο έχουν αξιώσεις η Χιλή και η Αργεντινή.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Newsweek, η Ρωσία δεν έχει προβάλει ποτέ εδαφικές διεκδικήσεις στην Ανταρκτική, αλλά, όπως ακριβώς οι ΗΠΑ και η Κίνα, τα τελευταία χρόνια καθιστά όλο και πιο αισθητή την παρουσία της στην περιοχή διεξάγοντας διαφόρων ειδών επιστημονικές έρευνες.

Στην περιοχή όπου εντοπίστηκε έχει αξιώσεις και η Βρετανία.

Από το 1957 έως σήμερα έχει, έτσι, εγκαταστήσει πέντε ερευνητικούς σταθμούς στην περιοχή δεδομένου ότι η συνθήκη περί της Ανταρκτικής επιτρέπει τις επιστημονικές έρευνες. Πρόκειται για συνθήκη του 1959 που ορίζει σαφώς ότι η Ανταρκτική δεν ανήκει στην εδαφική επικράτεια καμίας χώρας και την προσδιορίζει ως ήπειρο που προσφέρεται μόνο για ειρηνικά σχέδια και επιστημονικές έρευνες. Την έχουν υπογράψει επτά χώρες και συγκεκριμένα Αργεντινή, Αυστραλία, Χιλή, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Βρετανία. Η συνθήκη ορίζει, όμως, απερίφραστα ότι στην περιοχή απαγορεύεται η ανάπτυξη εγκαταστάσεων πετρελαίου.

Εξάλλου, το 1976 οι ίδιες αυτές χώρες αποφάσισαν να «παγώσουν» κάθε εξόρυξη και εκμετάλλευση των μετάλλων που βρίσκονται στο υπέδαφος της Ανταρκτικής εν μέρει και με σκοπό να προστατεύσουν την περιοχή. Με τον εντοπισμό του τεράστιου κοιτάσματος υδρογονανθράκων, όμως, πολλοί αναλυτές εκφράζουν φόβους πως η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει όχι μόνον εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά πιθανώς να ανιχνεύει την περιοχή με σκοπούς κατά βάση στρατιωτικής φύσεως. Ανάμεσά τους και ο Κλάους Ντοντς, καθηγητής Γεωπολιτικής στο βρετανικό βασιλικό κολέγιο Holloway, που ερμηνεύει τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή ως «ένδειξη πως υπάρχει κίνδυνος να παραβιαστεί η ισχύουσα απαγόρευση κατά των εξορύξεων στην Ανταρκτική». Μιλώντας στο Newsweek τόνισε μάλιστα πως, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία βλέπει να επιδεινώνονται ραγδαία οι σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο και να οδηγούν «σε στρατηγικό ανταγωνισμό» ανάμεσα στις ισχυρές χώρες, έναν ανταγωνισμό που θα είναι πιο επιθετικός στην Ανταρκτική.

Στο μεταξύ, αναλυτές φίλα προσκείμενοι στους BRICS (οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών), των οποίων είναι μέλος η Ρωσία, εκτιμούν πως η ανακάλυψη μπορεί να θέσει τη Ρωσία στην κορυφή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των παραγωγών φυσικού αερίου μολονότι αναγνωρίζουν πως η συνθήκη του 1959 απαγορεύει αυτές τις εξορύξεις. Υπογραμμίζουν ειδικότερα πως η συμμαχία των BRICS ελέγχει ήδη το 42% των εξορύξεων στην Ανταρκτική, όπως και την παγκόσμια προσφορά από εξορύξεις στην παγωμένη ήπειρο. Κι ενώ οι ΗΠΑ είναι πλέον πρώτη δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου, οι BRICS επιχειρούν να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της υπερδύναμης και να την εκτοπίσουν από την πρώτη θέση.

Η ιστοσελίδα watcher.guru, που παρακολουθεί θέματα σχετικά με τους BRICS, αναφέρει πως αν η Ρωσία προχωρήσει σε εξορύξεις θα ενισχυθεί η ετερόκλητη αυτή συμμαχία αναπτυσσόμενων χωρών που ξεκίνησε με τη συσπείρωση Ρωσίας, Βραζιλίας, Κίνας, Ινδίας και Νοτίου Αφρικής και τον περασμένο Αύγουστο τα μέλη της συμφώνησαν να ενσωματώσουν τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT