Οι παγίδες των «έτοιμων» φορολογικών δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Οι παγίδες των «έτοιμων» φορολογικών δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Προσεκτικά θα πρέπει να εξετάζουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεών τους οι φορολογούμενοι, καθώς καταγράφονται λάθη και ελλείψεις δεδομένων

3' 26" χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι που προχωρούν αυτές τις μέρες στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Θα πρέπει να ελέγξουν διεξοδικά τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς καταγράφονται ελλείψεις δεδομένων, οι οποίες ωστόσο σταδιακά διορθώνονται.

Ακόμη και οι 1,3 εκατ. φορολογούμενοι που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεδομένου ότι η ΑΑΔΕ φέτος θα έχει το σύνολο των στοιχείων τους προσυμπληρωμένο, καλό θα είναι να ελέγξουν τους κωδικούς έναν προς έναν για να διαπιστώσουν εάν όλα είναι σωστά. Ετσι κι αλλιώς το βάρος ακόμη και στην περίπτωση που η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην οριστικοποίηση της δήλωσης το φέρουν οι φορολογούμενοι.

Οι λογιστές σημειώνουν ότι τα προβλήματα είναι πολλά και ενδεχομένως να ανακύψουν και άλλα, καθώς είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών, ενώ εμφανίζονται σίγουροι ότι τα προβλήματα θα οδηγήσουν στην παράταση υποβολής των δηλώσεων. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 26η Ιουλίου.

Με βάση όσα έχουν καταγράψει οι λογιστές, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

1. Εάν έχουν αναγραφεί σωστά οι τόκοι των καταθέσεων. Διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι λανθασμένοι οι τόκοι καταθέσεων και δανείων.

2. Εάν έχουν αναρτηθεί τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων.

3. Διάφορα υπουργεία (π.χ. το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμη βεβαιώσεις αποδοχών.

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι λανθασμένοι οι τόκοι καταθέσεων και δανείων.

4. Καταγράφεται πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.

5. Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια. Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτού του κωδικού αποτελούν μη φορολογητέο κεφάλαιο που προσαυξάνει τα εισοδήματα του έτους και συμβάλλει στην κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικία, αυτοκίνητο, πισίνα, σκάφος κτλ.).

6. Εντοπίστηκαν λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις.

7. Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1.

Οπως προαναφέρθηκε, οι 1,3 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με τη δήλωσή τους, καλό θα ήταν να κάνουν έναν έλεγχο για πιθανά λάθη ή παραλείψεις.

Στους προσυμπληρωμένους κωδικούς θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία μισθών ή συντάξεων καθώς και οι παρακρατούμενοι φόροι, οι τόκοι καταθέσεων, οι οποίοι δεν έχουν αναρτηθεί από όλες τις τράπεζες, στοιχεία για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δόσεις δανείων, δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα εξαρτώμενα τέκνα.

Επίσης, αν κάποιος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους αγόρασε ή πούλησε ένα περιουσιακό στοιχείο, θα πρέπει και αυτό να δηλωθεί, καθώς θα πρέπει στην περίπτωση της αγοράς να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσης των χρημάτων που ξόδεψε.

Στα οφέλη που θα έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ουσιαστικά η φορολογική δήλωσή τους θα υποβληθεί αυτομάτως είναι ότι θα κερδίσουν 20 έως 50 ευρώ από την αμοιβή του λογιστή, θα γίνει πολύ νωρίς η εκκαθάριση της δήλωσής τους και, το βασικότερο, δεν κινδυνεύουν να είναι εκπρόθεσμοι.

Από την εκκαθάριση των μέχρι στιγμής 356.579 δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

• Το 52,83 % των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 356.579 δηλώσεων, οι 188.380 είναι μηδενικές.

• Για το 22,69% των φορολογουμένων ή 80.907 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 330 ευρώ.

• Το 24,48% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 87.290 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 79,97 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 916 ευρώ.

• Μόλις 24.191 επαγγελματίες έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εξ αυτών οι 35 έχουν αμφισβητήσει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών αναφέρουν ότι «στο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι ανέφικτο να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις δεδομένου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα φυσικά πρόσωπα άνοιξε στις 25/4/2024 ενώ για τα νομικά πρόσωπα 1/5/2024. Μέχρι σήμερα, επίσης, έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις σε πλήθος δεδομένων που έπρεπε ήδη να έχουν αναρτηθεί και καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των εφαρμογών από τις εταιρείες πληροφορικής».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT