Το 2027 θα είναι έτοιμο το σχολείο «Κωστέα – Γείτονα» στο Ελληνικό

Το 2027 θα είναι έτοιμο το σχολείο «Κωστέα – Γείτονα» στο Ελληνικό

Επισημοποιήθηκε η αποχώρηση της Prodea Investments από την επένδυση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Χωρίς τη συμμετοχή κάποιου εταίρου – επενδυτή θα προχωρήσει τελικά η κατασκευή του νέου συγκροτήματος σχολείων του Costeas – Geitonas School (CGS), στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, μετά την επισημοποίηση της αποχώρησης της Prodea Investments. Χθες ανακοινώθηκε η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης, διάρκειας 30 ετών, μεταξύ του CGS και της Lamda Development, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αρχική υπογραφή του σχετικού μνημονίου συναντίληψης (MoU) με τη Lamda Development. Υπολογίζεται ότι το νέο συγκρότημα θα «ανοίξει τις πύλες» του τον Σεπτέμβριο του 2027, δηλαδή σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για το 2026.

Οπως ήταν αναμενόμενο, πάντως, στη συμφωνία δεν συμμετέχει τελικά η Prodea Investments, όπως είχε επισημάνει και η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της. Η διοίκηση της Prodea δεν έμεινε ικανοποιημένη με την απόδοση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει από τη συγκεκριμένη επένδυση, με αποτέλεσμα να εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερο να αξιοποιήσει τα κεφάλαιά της με διαφορετικό τρόπο. Κύριος λόγος για την αλλαγή πλεύσης είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής που έχει μεσολαβήσει από το καλοκαίρι του 2022, όταν και υπεγράφη το αρχικό MοU και μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι σήμερα η κατασκευή ενός κτιρίου έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 70%-80% κατά μέσον όρο, έναντι του 2022, κάτι που οφείλεται έως έναν βαθμό στον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία και ανέτρεψε την εφοδιαστική αλυσίδα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δομικά υλικά, αλλά και το ενεργειακό κόστος. Παρότι εν πολλοίς η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, εντούτοις το κατασκευαστικό κόστος συνεχίζει να κινείται ανοδικά ακόμη και σήμερα. Η Prodea στοχεύει, κατ’ ελάχιστον, σε ετήσιες αποδόσεις 7% από κάθε επένδυσή της, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ανέφικτο ακόμη κι αν το οικόπεδο προσφερόταν δωρεάν από τη Lamda Development, χωρίς δηλαδή να εισπράττει κάποιο μίσθωμα, π.χ. για λόγους κοινωνικούς.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο χρόνος που μεσολάβησε δεν λειτούργησε υπέρ της εξασφάλισης κάποιας «χρυσής τομής» μεταξύ όλων των πλευρών, με αποτέλεσμα, εν τέλει, η CGS και η Lamda Development να προχωρήσουν αυτόνομα. Αυτό πάντως δεν αποκλείει την προσθήκη κάποιου νέου στρατηγικού επενδυτή, που θα συνεργαστεί με την CGS σε μεταγενέστερο στάδιο, συνεισφέροντας κεφάλαια και τεχνογνωσία. Με βάση τη συμφωνία, το μίσθωμα της μακροχρόνιας σύμβασης θα καθορίζεται σε ετήσια βάση, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο εργασιών, που θα επιτυγχάνεται από τη λειτουργία και χρήση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων σε κάθε ημερολογιακό έτος.

Το νέο συγκρότημα στο Ελληνικό προέβλεπε την ανάπτυξη 32.000 τ.μ., σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο που θα προσφέρει και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον όμιλο CGS, που σήμερα στεγάζεται σε εγκαταστάσεις 67.000 τ.μ., όπου φιλοξενούνται 1.900 μαθητές και 600 εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι νέο σχολικό συγκρότημα επρόκειτο να αναπτύξει και το Κολλέγιο Αθηνών στο Ελληνικό. Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες ελήφθη η απόφαση να μην προχωρήσει η σχετική επένδυση, με τη Lamda Development να βρίσκεται σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης της έκτασης των 90 στρεμμάτων, που είχε χωροθετηθεί αρχικά για τη χρήση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT