Alpha Bank: Κέρδη 211 εκατ. κατέγραψε το α΄ τρίμηνο

Alpha Bank: Κέρδη 211 εκατ. κατέγραψε το α΄ τρίμηνο

Θα διανείμει μέρισμα 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους για τη χρήση του 2023

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Τον διαχωρισμό του ποσού των 122 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί ως μέρισμα στους μετόχους για τη χρήση του 2023 (αντιστοιχεί σε 20% επί των κερδών της προηγούμενης χρήσης) σε μετρητά και επαναγορά μετοχών ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank. Ετσι, το ποσό που θα διατεθεί ως μέρισμα θα είναι 61 εκατ. ευρώ, ενώ ισόποσο θα διατεθεί για buy back με στόχο την ακύρωση των μετοχών, κίνηση που αναμένεται να έχει ποσοστό απόδοσης άνω του 20% με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής.

Αιτιολογώντας την απόφαση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης εξήγησε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου –ανήλθαν σε 211 εκατ. ευρώ– ότι «αυτό αποτελεί έναν αποδεκτό τρόπο προκειμένου η διοίκηση να τοποθετηθεί για το πώς αξιολογεί την αποτίμηση της μετοχής της τράπεζας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει απόκλιση από το τι η διοίκηση θεωρεί ότι είναι η εσωτερική αξία της μετοχής και αυτής που υποδηλώνει η αγορά». Συμπλήρωσε επίσης ότι «η Alpha Bank είχε πάντα πιστούς μετόχους που ενδιαφέρονται για μέρισμα με τη μορφή μετρητών, καθώς η τράπεζα είναι η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που διένειμε αδιαλείπτως μέρισμα από το 1949 έως και πριν από την ελληνική κρίση».

Αίτημα στον SSM

Η διοίκηση της τράπεζας έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα στον SSM και η απόφαση του επόπτη υπολογίζεται τον Ιούνιο και όπως σημείωσε ο κ. Ψάλτης, «από την πλευρά του επόπτη δεν υπάρχει προτίμηση για τον ένα ή τον άλλο τρόπο απόδοσης μερίσματος στους μετόχους». Για τη χρήση του 2024, η διοίκηση παραμένει σταθερή στον στόχο για τη διανομή μερίσματος 35%, με προοπτική το pay out ratio να ανέλθει στο 50% το 2025-2026. Ο στόχος αυτός, όπως δήλωσε ο κ. Ψάλτης, θα είναι ένας συνδυασμός μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η τράπεζα έλαβε πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024. Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο περίπου 30% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής, ενώ τα πλεονάζοντα κεφάλαια στο τέλος της περιόδου αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας.

Ο στόχος για τη διανομή μερίσματος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ την προσεχή 3ετία, ενώ με βάση και την πρόβλεψη της διοίκησης το πλεόνασμα κεφαλαίου στο τέλος της περιόδου θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, για το οποίο η διοίκηση, όπως εξήγησε ο CFO του ομίλου Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, «δεν έχει δώσει ακόμη κατεύθυνση για την αξιοποίησή του».

Στα υψηλότερα επίπεδα μετά την οικονομική κρίση η κερδοφορία της τράπεζας. Αυξήθηκε κατά 75% σε τριμηνιαία βάση.

Τα κέρδη των 211 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου –ενισχυμένα κατά 75% σε τριμηνιαία βάση ή 89,9% σε ετήσια βάση– αποτελούν υψηλό κερδοφορίας μετά την οικονομική κρίση και όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, «είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους στόχους που τέθηκαν στο στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας, οδηγώντας σε αύξηση κατά 30% των κερδών ανά μετοχή (EPS) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα EPS θα διαμορφωθούν σε περίπου 0,32 ευρώ το 2025 και θα ξεπεράσουν τα 0,35 ευρώ το 2026.

Η κερδοφορία είναι αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας που επέδειξαν τα καθαρά έσοδα τόκων που διαμορφώθηκαν στα 420,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 4,2% σε τριμηνιαία βάση, αλλά αυξημένα κατά 9,6% ετησίως. Στην κερδοφορία συνέβαλε η άνοδος κατά 18% των εσόδων από προμήθειες σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάπτυξης των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AUMs), κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια που σημείωσαν αύξηση 29%, καθώς και των προμηθειών από τις εκταμιεύσεις δανείων, που αποτέλεσαν τις βασικές πηγές κερδοφορίας».

Εξυπηρετούμενα δάνεια

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου αυξήθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ στα 29,9 δισ., αυξημένο κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και 6% σε ετήσια βάση μη λαμβάνοντας υπόψη την αναταξινόμηση της Alpha Bank Romania.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 16,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 20,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT