Eurobank: Μέρισμα 342 εκατ. σε μετρητά

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 287 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης

Μέρισμα 342 εκατ. ευρώ εξ ολοκλήρου σε μετρητά, που αντιστοιχεί σε άνω των 9 σεντς ανά μετοχή –30% των κερδών του 2023– αναμένεται να διανείμει στους μετόχους για τη χρήση του 2023 η Eurobank. Οπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, η αίτηση στον εποπτικό μηχανισμό SSM έχει ήδη υποβληθεί και η σχετική απόφαση αναμένεται εντός του Ιουνίου, ενώ η καταβολή θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της γενικής συνέλευσης στα τέλη Ιουλίου.

Η διοίκηση της Eurobank προτίθεται να μεγιστοποιήσει το προς διανομή μέρισμα στο 40% των κερδών το 2024 και στο 50% τα επόμενα δύο χρόνια και όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, θα εξετάσει την επιλογή της επαναγοράς μετοχών την 3ετία 2024-2026 σε συνδυασμό με την καταβολή μετρητών, χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους το α΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στα 287 εκατ. ευρώ –περιλαμβάνουν το κόστος της εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο–, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 50,1% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 383 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, «οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου αποτελούν μια εξαιρετική αρχή για το έτος» και όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, «ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το πλάνο για το 2024 θα επιτευχθεί, με απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 15%». Τα οργανικά κέρδη αυξήθηκαν στα 407 εκατ. ευρώ και όπως εξήγησε η διοίκηση της Eurobank, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η συνεισφορά 41 εκατ. ευρώ από το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας, η συμμετοχή της οποίας τόσο σε αυτό όσο και στο επόμενο τρίμηνο αντιπροσωπεύουν εισόδημα από συνδεδεμένες δραστηριότητες.

Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη συνολικής επάρκειας να αυξάνεται σε 20,2%.

«Πέραν των ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων, όλες οι στρατηγικές μας πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, εξελίσσονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Ο όμιλος αναμένει τη λήψη εντός των προσεχών εβδομάδων των απαραίτητων εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές για την αύξηση του ποσοστού που ελέγχει στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου.

Το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα διαμορφώνεται σήμερα στο 29,2% και μετά τις σχετικές εγκρίσεις το ποσοστό της θα διαμορφωθεί στο 55,3%. Μετά τις σχετικές εγκρίσεις ο όμιλος θα προχωρήσει στη δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας και όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, η πρόσφατη απόφαση για την απόκτηση από την κυπριακή τράπεζα της CNP Cyprus Insurance θα ενισχύσει την παρουσία του ομίλου στην Κύπρο, καθιστώντας τον μεταξύ άλλων ηγέτη στην τοπική ασφαλιστική αγορά. Η πλήρης απορρόφηση αναμένεται το β΄ εξάμηνο του έτους, ενώ στο β΄ τρίμηνο αναμένεται να αποτυπωθεί η πιθανή αρνητική υπεραξία (goodwill) που ενδεχομένως θα έχει η συναλλαγή.

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε 145 εκατ. ευρώ από 79 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο 2023. Η δραστηριότητα της Κύπρου συνεισέφερε 92 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η συνεισφορά του 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ τα κέρδη της Βουλγαρίας ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ.

Τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 400 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2024 και τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,7 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,3 δισ. ευρώ Τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε 25,1 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 9,7 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 3,5 δισ. ευρώ. Η άνοδος του χαρτοφυλακίου αποδίδεται στην ενίσχυση των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα και στην άνοδο των δανείων λιανικής στη Βουλγαρία και σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της Eurobank, η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα θα ανακάμψει και θα φτάσει στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται η ενίσχυση των δραστηριοτήτων του εξωτερικού, σε ευθυγράμμιση με τον στόχο του 2024.

Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη συνολικής επάρκειας να αυξάνεται σε 20,2% από 18,4% και τον δείκτη κοινών μετοχών CET1 να ενισχύεται σε 17,2% από 15,5% ένα χρόνο πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT