Ψηφίζουν για την αμοιβή του Μασκ

Εκστρατεία στους μικρομετόχους της Tesla για την αμοιβή του Μασκ - Στόχος να υπερψηφίσουν το πακέτο αποδοχών του, ύψους 56 δισ. δολαρίων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Σε εκστρατεία με στόχο να πείσει τη μεγάλη βάση των μικροεπενδυτών της να υπερψηφίσουν το «χρυσό» πακέτο αποδοχών του Ελον Μασκ, ύψους 56 δισ. δολαρίων, έχει αποδυθεί η Τesla. Η εν λόγω συμφωνία ήταν η μεγαλύτερη στην Ιστορία και βοήθησε τον Μασκ να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει προσλάβει ειδικό σύμβουλο και νομική εταιρεία, ενώ μέσα από τον ιστότοπο Vote Tesla καλεί τους ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν το 42% των μετοχών να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά και ταχυδρομικά.

Το «ναι» στην αμοιβή του Mασκ είναι κρίσιμο για το ίδιο το μέλλον της Tesla, ακούγεται να λέει σε σχετικό βίντεο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ρόμπιν Ντένολμ. Ολα αυτά ενόψει της ετήσιας συνάντησης της 13ης Ιουνίου, όταν οι επενδυτές στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ψηφίσουν εάν θα τηρήσουν μια συμφωνία αποζημίωσης του 2018. Τον Ιανουάριο, δικαστής του Ντέλαγουερ άσκησε βέτο στο «υπερβολικό» κατά τη γνώμη της πακέτο, επισημαίνοντας ότι οι διευθυντές της Tesla δεν είχαν αποφασίσει προς το συμφέρον των επενδυτών.

Αν και η ψηφοφορία είναι μόνο συμβουλευτική, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για το μέλλον της ηγεσίας του Μασκ. Η εξασφάλιση της έγκρισης από την πλειοψηφία θα ενίσχυε το επιχείρημα ότι το δικαστήριο του Ντέλαγουερ έκρινε λάθος. Μια ήττα, αντίστοιχα, θα προκαλούσε αμηχανία. Ο Μασκ έχει απειλήσει να αναπτύξει προϊόντα εκτός της Tesla, εάν δεν αποκτήσει τουλάχιστον 25% μετοχικό μερίδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία – βασικό σημείο του ακυρωμένου πακέτου αμοιβών. Εάν αποκατασταθεί το ντιλ, έχει αρκετές επιλογές για να διπλασιάσει σχεδόν την τρέχουσα συμμετοχή του στην Tesla και να αγγίξει το 21%.

Ο ιστότοπος Vote Tesla καλεί τους ιδιώτες επενδυτές, που κατέχουν το 42% των μετοχών, να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά και ταχυδρομικά.

Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Μασκ, οι οπαδοί της Tesla εκφράζουν την υποστήριξή τους στον διευθύνοντα σύμβουλο. Σε εκατοντάδες αναρτήσεις με την ετικέτα #VotedTesla24, πολλοί χρήστες που δηλώνουν επενδυτές ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη ψηφίσει. Συνήθως, ωστόσο, λίγοι μικροεπενδυτές ψηφίζουν στις ετήσιες συνεδριάσεις. Τουλάχιστον ένας από τους μη θεσμικούς επενδυτές, ο Λίο Κόγκουαν, έχει προεξοφλήσει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, ενώ διαφωνεί δημόσια με τον τρόπο με τον οποίο ο Μασκ διαχειρίζεται την Tesla.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας κλυδωνίζονται εν μέσω της παγκόσμιας επιβράδυνσης στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μειώνει τον παγκόσμιο αριθμό εργαζομένων κατά 10%, ενώ κορυφαία στελέχη εγκατέλειψαν τον κολοσσό, που έχει στρέψει την προσοχή του στην κατασκευή αυτόνομων ρομποταξί, έναντι πιο προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων. Η μετοχή του έχει υποχωρήσει κατά 29% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 10% κέρδος του S&P 500.

Ο σύμβουλος που δημιούργησε τον ιστότοπο Vote Tesla βοηθάει επίσης την εταιρεία να έρθει σε επαφή με μεγάλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Αυτοί οι επενδυτές κατέχουν περίπου το 46% των μετοχών της εταιρείας, από περίπου 70% όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφοφορία το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Μετά τον ίδιο τον Μασκ, οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Tesla είναι η Vanguard και η Black Rock, οι οποίες κατέχουν μετοχές σε αρκετά ενεργητικά και παθητικά αμοιβαία κεφάλαια.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla κέρδισε την πλειοψηφία για τις αμοιβές του Μασκ το 2018, με το 73% των ψήφων να υποστηρίζει τη συμφωνία, όμως η κατάσταση μπορεί να είναι πιο δύσκολη τώρα. Παρά τα όσα του καταλογίζουν οι επικριτές του, είναι γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος που να μπορεί να πάρει τη θέση του Μασκ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο κινητήριος μοχλός πίσω από τη μεταμόρφωση της Tesla από μια startup της Σίλικον Βάλεϊ στην πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT