Υπέρ της συνέχισης του Ταμείου Ανάκαμψης

Υπέρ της συνέχισης του Ταμείου Ανάκαμψης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της συνέχισης του Ταμείου Ανάκαμψης για να στηριχθούν οι πράσινες πολιτικές πήρε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλώντας στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών. «Ναι στην Πράσινη Συμφωνία και στην πράσινη μετάβαση, αλλά χρειάζεται και αντίστοιχη χρηματοοικονομική στήριξη», είπε ο κ. Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για κάτι τέτοιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ, δηλαδή η συνέχιση του Ταμείου μετά το 2026, με ένα νέο πακέτο χρηματοδοτήσεων που θα δίνει έμφαση στις πολιτικές της πράσινης μετάβασης. Ο κ. Χατζηδάκης προσέθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων, αλλά με προσαρμογές σε ορισμένους τομείς, όπως η γεωργία, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το εισόδημα των αγροτών.

Νέα σύμβαση έργου υπέγραψε η ΕΚΤΕΡ    

Στα 131,8 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται πλέον το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΕΚΤΕΡ, εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας Στ΄ τάξης. Η εταιρεία ανέλαβε σε κοινοπραξία με την Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ (50%-50%) μια νέα σύμβαση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και το έργο αφορά την κατασκευή του νέου Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης στην πόλη των Ιωαννίνων. Η ΕΚΤΕΡ έχει αυξήσει κατά 30% το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τους τελευταίους μήνες.

Οι αιτήσεις για παιδικές κατασκηνώσεις στον ΕΦΚΑ  

Σε λειτουργία τίθεται από τη Δευτέρα 20 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ, για 36.000 παιδιά. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται έως τις 30 Μαΐου, αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, και οι γονείς μπορούν να επιλέξουν έως πέντε κατασκηνώσεις με σειρά προτεραιότητας. Οπως ανακοίνωσε ο φορέας, για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν συμπεριληπτικές κατασκηνώσεις, δηλαδή τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και τα παιδιά με αναπηρία θα είναι μαζί.

Αισιοδοξία Citigroup για τα ελληνικά ομόλογα                  

Ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών ομολόγων παραμένει η Citigroup, εκτιμώντας πως θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη βελτίωση φέτος στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το ισχυρό οικονομικό περιβάλλον, την επίμονη ζήτηση από τις τράπεζες και τις εισροές των funds. «Συνολικά παραμένουμε περισσότερο αισιόδοξοι για τα ελληνικά και τα ισπανικά ομόλογα, βλέποντας περαιτέρω μείωση της τάξης των 20 μ.β. στα spreads τους έναντι της Γερμανίας, ενώ ακολουθούν τα πορτογαλικά με πτώση κατά 10 μ.β.», επισημαίνει. Σημειώνεται πως το spread του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε χθες στις 100 μ.β. και του ισπανικού στις 76 μ.β.

Εξάμηνη αναβολή σε προσφυγές για ΒΟΑΚ   

Σημαντικά παραμένουν τα εμπόδια για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης παραχώρησης για το οδικό τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, για την οποία προσωρινός ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς αντιτίθενται σε επιμέρους χαράξεις του δρόμου. Ωστόσο, εντός της εβδομάδας το ΣτΕ ανέβαλε τη σχετική συζήτηση για τον προσεχή Νοέμβριο, δηλαδή σε έξι μήνες από σήμερα. Οι δημοτικές αρχές ζητούν υπογειοποιήσεις τμημάτων του δρόμου, κάτι που ασφαλώς συνεπάγεται υψηλή επιβάρυνση κόστους κι ενώ ήδη ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 1,8 δισ. ευρώ, με τη συμβολή του Δημοσίου να ανέρχεται σε 693 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 160 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο είναι μήκους 157,5 χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει 34 χλμ. σηράγγων (17 χλμ. ανά κατεύθυνση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT