Μεγάλες πιέσεις για τις μικρές γερμανικές βιομηχανίες

Μεγάλες πιέσεις για τις μικρές γερμανικές βιομηχανίες

Μετά τη χρυσή δεκαετία της Γερμανίας (2010-2019) και μια περαιτέρω πτώση στην πανδημία 2020-2021, οι πτωχεύσεις αυξάνονται

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας εκτίθενται στο παγκόσμιο εμπόριο, ειδικά στους τομείς εργαλειομηχανών και αυτοκινήτου, και γι’ αυτό εν μέρει τις δυσχεραίνει περισσότερο η τρέχουσα κατάσταση. Σε μεγάλο βαθμό δεν απολύουν εργαζομένους ή/και δεν εγκαταλείπουν οριστικά τη Γερμανία. Ωστόσο, είναι αβέβαιες για τις προοπτικές και επενδύουν λιγότερο στη βάση τους. Η πρόσφατη άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών και μια μικρή τόνωση στις παραγγελίες εργαλειομηχανών στις αρχές του 2024 δυνητικά είναι τα πρώτα σημάδια ότι τα χειρότερα σύντομα θα τελειώσουν για την πλειονότητα των μεταποιητικών μικρομεσαίων. Αυτό θα μπορούσε τελικά να συντείνει σε μέτρια ανάκαμψη στις εταιρικές επενδύσεις. Τα δε μακροοικονομικά στατιστικά στοιχεία για τη Γερμανία δεν έρχονται σε αντίθεση με τη σχετικά αισιόδοξη άποψή μου, αν και στο συγκεκριμένο στάδιο δεν την επαληθεύουν οριστικώς.

Μετά μια μακρά καθοδική τάση τη χρυσή δεκαετία της Γερμανίας (2010-2019) και μια περαιτέρω πτώση στην πανδημία 2020-2021, οι πτωχεύσεις αυξάνονται. Το πρώτο δίμηνο του 2024, οι εταιρείες λογικά θα έπρεπε να εκκινήσουν 27,5% περισσότερες διαδικασίες αφερεγγυότητας εν συγκρίσει με το 2023. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτό μοιάζει περισσότερο με μια διόρθωση έπειτα από μια περίοδο ασυνήθιστα λιγοστών πτωχεύσεων, όταν η κρατική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα χαμηλά επιτόκια συνέχισαν να αιμοδοτούν προβληματικές επιχειρήσεις. Η ζήτηση εργασίας παραμένει ανθεκτική. Οι εταιρείες είναι λιγότερο πρόθυμες να προσλάβουν από ό,τι μετά την πανδημία· δεν απολύουν κιόλας. Οι κενές θέσεις ελαττώθηκαν 18% από τα υψηλότερα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου του 2022, αλλά παραμένουν σε εκείνα προ πανδημίας.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο λόγω κερδών στους κλάδους χημικών, τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών. Ωστόσο, η παραγωγή στον κλάδο του αυτοκινήτου και των εργαλειομηχανών, βασικών πυλώνων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνέχισε να μειώνεται στις αρχές του 2024. Κατόπιν, οι εργοστασιακές παραγγελίες ελαττώθηκαν σημαντικά περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο 3,1% συγκριτικά με τον μέσο όρο του δεύτερου εξαμήνου του 2023. Εν πλήρει αντιθέσει με τη συνεχιζόμενη πτώση των εργοστασιακών παραγγελιών, οι έρευνες για τη μεταποίηση δείχνουν αιφνίδια ενίσχυση των προσδοκιών σε ορίζοντα εξαμήνου στο -8,3, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του -21 το 2022-2023. Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά με μια δυναμική απασχόληση και την κάλλιστη δημοσιονομική θέση μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, δεν είναι η ασθενής της Ευρώπης.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT