«Δεν παίζουμε με τις φορολογικές δηλώσεις»

«Δεν παίζουμε με τις φορολογικές δηλώσεις»

Μετωπική υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τους λογιστές, που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Το υπουργείο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις, ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, ως απάντηση στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι κατέγραψαν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στους προσυμπληρωμένους κωδικούς. Μάλιστα ο υπουργός αναρωτήθηκε εάν το πρόβλημά τους είναι ότι λιγότεροι φορολογούμενοι θα προσφύγουν φέτος στους λογιστές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων υπήρχε σε κάποιον βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος το σύστημα έχει εξελιχθεί και για περίπου 1,3 εκατ. φορολογουμένους η διαδικασία θα είναι πιο απλή. Η διαφορά, όπως ανέφερε, είναι η υπογραφή του φορολογουμένου. Εάν δεν υπάρξει υπογραφή μέσα στις προθεσμίες, θεωρείται ότι ο φορολογούμενος την αποδέχθηκε.

Σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ, ο υπουργός ζήτησε από την ΑΑΔΕ να εξετάσει το θέμα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε πτυχή που χρήζει αντιμετώπισης. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που στέλνουν οι οργανισμοί και οι φορείς (βεβαιώσεις αποδοχών, τόκοι καταθέσεων κ.λπ.), τόνισε ότι δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα περυσινά. Διότι, όπως είπε, ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

«Μου κάνει λοιπόν εντύπωση γιατί πέρυσι δεν υπήρξαν τέτοιου είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή παρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη, ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφθεί».

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για σκοπιμότητες, σημειώνοντας πως κάθε χρόνο τα προβλήματα που ανέκυπταν στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αντιμετωπίζονταν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τους λογιστές, χωρίς αντίστοιχες δημόσιες ανακοινώσεις.

Οπως τονίζουν από τη φορολογική διοίκηση, προξενεί απορία η σκοπιμότητα της εν λόγω ανακοίνωσης, επισημαίνοντας ότι όλη η διαδικασία που ακολουθείται φέτος, όχι μόνο δεν διαφέρει από αυτή των προηγούμενων χρόνων, αλλά είναι και ακόμη απλούστερη για τους φορολογουμένους. «Καθήκον όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι η έγκαιρη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν, με σκοπό την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων και όχι η δημιουργία εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων», αναφέρει η ΑΑΔΕ.

Τέλος, στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι δηλώσεις των φορολογουμένων είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από τους υπόχρεους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιοι φορείς, εργοδότες κ.λπ.), οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την ορθή και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών και τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους, όπου απαιτείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT