Πώς θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας στις λαϊκές αγορές

Πώς θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας στις λαϊκές αγορές

Εκτός των λαϊκών, όλες οι μικρές επιχειρήσεις με 1-10 εργαζομένους πρέπει να υιοθετήσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας έως τις 30 Ιουνίου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης

Περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις πλήρους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ» που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου. Η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο προβλέπεται από την αρχή του χρόνου, συμπεριλαμβάνοντας και τις λαϊκές αγορές, καθώς αφορά μεταξύ άλλων μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζομένους, κατηγορία δηλαδή στην οποία υπάγονται όλοι οι αδειούχοι πωλητές των λαϊκών αγορών. Βέβαια δεν αφορά εργαζομένους που δεν ξεκινούν ή ολοκληρώνουν την ημερήσια απασχόλησή τους από την έδρα του αδειούχου πωλητή – εργοδότη. Εφαρμόζεται μόνο γι’ αυτούς με φυσική παρουσία στην έδρα της επιχείρησης.

Στην περίπτωση λοιπόν κατά την οποία δεν υφίσταται χτύπημα κάρτας κατά την έναρξη ή/και κατά τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων στον κλάδο, λόγω της φύσης του αντικειμένου της εργασίας, αφού καθημερινά στήνεται ο πάγκος σε διαφορετικό σημείο, τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα το δηλωθέν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ημερήσιο ωράριο εργασίας. Ετσι, σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας, εφόσον βρεθεί εργαζόμενος απασχολούμενος εκτός του δηλωθέντος ωραρίου εργασίας, χωρίς να έχει προηγηθεί καταχώριση της εν λόγω απασχόλησης στο Π.Σ. «Εργάνη», θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις όπως αυτές προβλέπονται στην οικεία νομοθεσία.

Βέβαια, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς αποφάσισε την πλήρη εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιουλίου, καθώς συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ». Στόχος είναι να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέσα όμως από μια εύκολη και χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία διαδικασία, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώριση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων του ωραρίου και των υπερωριών.

Στην πράξη, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου προχώρησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης καθώς με το «Εργάνη ΙΙ» οι επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή την οργάνωση του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση για τους εργαζομένους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, όπως συμβαίνει τώρα, αλλά μεταγενέστερα. Και αυτό γιατί με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας θα αποδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας, καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου (υπερωρία). Συνεπώς, σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, η οποία διαπιστώνεται μετά τον επιτόπιο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Βάσει του σχεδιασμού, η Επιθεώρηση Εργασίας αναμένεται από την 1η Ιουλίου να προχωρήσει σε στοχευμένους ελέγχους σχετικά με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 600 και να φθάνουν σε 10.500 ευρώ ανά παράβαση. Συγκεκριμένα, το ποινολόγιο για τη μη χρήση της ψηφιακής κάρτας και τη μη υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων σχετικά με την απασχόληση του προσωπικού έχει καθοριστεί ως εξής:

• Μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας εργαζομένου (10.500 ευρώ).

• Υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που τελούν σε απόκλιση με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης (3.000 ευρώ).

• Μη υποβολή των στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου για την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης (3.000 ευρώ).

• Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο, για τον οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί η ευέλικτη προσέλευση και η ψηφιακή κάρτα εργασίας (2.000 ευρώ).

• Μη τήρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, εφόσον παρεμποδίζεται ο έλεγχος και η επαλήθευση οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εν γένει εργατική διαφορά (4.000 ευρώ).

• Μη υποβολή δήλωσης στοιχείων εργασιακής σχέσης στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ» σε περίπτωση μεταβολών στοιχείων δήλωσης πριν από την εφαρμογή της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο που αφορούν (2.000 ευρώ).

• Μη υποβολή δήλωσης «οργάνωσης χρόνου εργασίας» μερικώς απασχολουμένου σε περίπτωση μεταβολής της οργάνωσης χρόνου εργασίας πριν από τη μεταβολή και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο που αφορούν (2.000 ευρώ).

• Μη υποβολή δήλωσης «οργάνωσης χρόνου εργασίας» πλήρως απασχολουμένου σε περίπτωση μεταβολής της οργάνωσης χρόνου (600 ευρώ).

Στο ενδιάμεσο, το υπουργείο θα συνεχίσει τις ενημερωτικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόσφατα, η κ. Μιχαηλίδου παρευρέθη σε ενημερωτική εκδήλωση στο ΕΒΕΑ και αποκάλυψε πως από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους κλάδους όπου ήδη εφαρμόζεται, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ, περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, από 250 επιχειρήσεις, έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, επειδή η μη καταβολή τους εντοπίστηκε από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της ψηφιακής κάρτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT