Διαπρέπουν οι startups της διασποράς

Αναπτύσσονται δυναμικά σε ΗΠΑ, Ευρώπη και έχουν ελληνικό DNA - Η κεφαλαιοποίηση των startups της διασποράς ξεπερνάει τα 100 δισ.

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Βοστώνη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο κ.ά. είναι μερικά από τα τεχνολογικά hubs όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει ανερχόμενες εταιρείες τεχνολογίας με ελληνικό DNA, από τον κλάδο της βιοτεχνολογίας μέχρι και της τεχνητής νοημοσύνης (generative AI). Και η κρίσιμη μάζα αυτών των startups έχει μία αξία… πολύτιμη, καθώς, όπως παραδέχονται και στελέχη που παρακολουθούν την αγορά των startups, για κάθε νέα startup που αναδύεται στην Ελλάδα γεννιούνται άλλες 5-6 εταιρείες τεχνολογίας από Ελληνες ιδρυτές σε χώρες του εξωτερικού. «Από αυτά που εμείς έχουμε καταγράψει, συμπεραίνουμε ότι το οικοσύστημα των startups, όπως αυτό έχει αναπτυχθεί από Ελληνες του εξωτερικού, είναι 10-20 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, οργανισμός για την ενίσχυση και δικτύωση εταιρειών.

Η αξία των ελληνικών νεοφυών στο εξωτερικό είναι 13 φορές μεγαλύτερη από εκείνες που έχουν έδρα την Ελλάδα.

Ερευνα που είχε δημοσιεύσει η Endeavor Greece το 2022 με τίτλο «2021 Greek-Tech Ecosystem Insights & Predictions for 2022», η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που έχουν ιδρυθεί στο εξωτερικό από Ελληνες ιδρυτές χωρίς να έχουν –για την ώρα– αξιοσημείωτη παρουσία στη χώρα μας, είχε ξεπεράσει το 2021 τα 100 δισ.

Η αξία τους δηλαδή, με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου, όπου οι αποτιμήσεις κινούνταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με σήμερα, ήταν 13 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των startups με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα. Αντίθετα, η αξία των τελευταίων διαμορφώνεται περίπου στα 8 δισ. δολ. Οι «εταιρείες της διασποράς», όπως τις αποκαλεί η έκθεση, ανέρχονταν στις 523 το 2021. Βέβαια, λόγω και της διόρθωσης που σημειώθηκε στον κλάδο της τεχνολογίας, από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2021 οι επενδύσεις μειώθηκαν αργότερα σημαντικά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η αγορά συρρικνώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού Marathon Venture Capital, οι νεοφυείς εταιρείες Ελλήνων της διασποράς άντλησαν το 2022 κοντά στα 2 δισ. δολ., ποσό που υποχώρησε στα 823 εκατ. δολ. την επόμενη χρονιά, εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, της ανόδου του κόστους δανεισμού και της συνεπακόλουθης «εγκράτειας» που έδειξαν οι επενδυτές στη διοχέτευση κεφαλαίων.

Διαπρέπουν οι startups της διασποράς-1
Μία από τις καινοτόμες «ελληνικές» εταιρείες του εξωτερικού είναι η Brainomix, τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με συνιδρυτή τον Μιχάλη Παπαδάκη. Η εταιρεία έχει αναπτύξει λογισμικό που βοηθάει στη διάγνωση και στη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποιο το προφίλ των Ελλήνων ιδρυτών της διασποράς; «Στην Αγγλία και στην Αμερική συγκεντρώνονται αρκετοί ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ μεγάλη παρουσία έχουν και στην Ευρώπη. Πρόκειται για Ελληνες που έχουν σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, αρκετά δραστήριοι είναι και Ελληνες δεύτερης ή τρίτης γενιάς από διάφορες χώρες του εξωτερικού», λέει ο κ. Καραμπίνης. Οι δημιουργοί αυτών των startups κατευθύνονται εκεί όπου υπάρχουν κεφάλαια καθώς και ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο οικοσύστημα. Οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται συνδέονται άρρηκτα και με τη φήμη της κάθε πόλης. Στη Βοστώνη κυριαρχούν εταιρείες βιοεπιστημών, στη Νέα Υόρκη εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου (fintech) και marketplaces, ενώ στο Λονδίνο φτιάχνουν δικές τους εταιρείες Ελληνες επιστήμονες από τον κλάδο της βιοπληροφορικής, της υγείας κ.λπ. Κάποιες από αυτές είναι και τεχνοβλαστοί μεγάλων πανεπιστημίων, κατορθώνοντας να μετουσιώσουν την ιδέα τους σε εμπορικό προϊόν.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Μιχάλη Παπαδάκη, συνιδρυτή της εταιρείας Brainomix, τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η εταιρεία έχει αναπτύξει λογισμικό που βοηθάει στη διάγνωση και στη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια. Το προϊόν της δίνει στους γιατρούς σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του ασθενούς μέσα από την ακριβή ανάλυση των τομογραφιών του εγκεφάλου, τεχνολογία που έχει λάβει τη στήριξη φαρμακευτικών εταιρειών, όπως η γερμανική Boehringer Ingelheim, καθώς και από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Tencent.

Δημιουργοί ταινιών

Ταινίες μικρού μήκους, ακόμη και σκηνές από οσκαρικά αριστουργήματα έχουν δημιουργηθεί μέσω του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) της Runway. Συνιδρυτής της εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη είναι ο Αναστάσης Γερμανίδης, ο οποίος μαζί με την υπόλοιπη ομάδα έχει φτιάξει ένα εργαλείο ΑΙ όπου μπορεί να περιγράψει κανείς με λίγες λέξεις το στυλ του βίντεο, το ύφος κ.λπ. που θέλει να δημιουργήσει και αυτό να το φτιάξει. Την εταιρεία έχουν χρηματοδοτήσει η Nvidia, η Google και η Salesforce.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT