Καίριος προμηθευτής για ολόκληρο τον κόσμο θα παραμένει η Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Allianz Trade, η οποία διαπιστώνει ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να απεξαρτηθούν εμπορικά από τη χώρα είναι δύσκολες, εάν όχι αδύνατες.
Εν μέσω έντονων συζητήσεων διεθνώς για την απομάκρυνση των εταιρειών της Δύσης από την επιρροή της Κίνας, η σχετική ανάλυση αποτυπώνει πως σχεδόν το 40% των εταιρειών σε Γερμανία και Ισπανία και τουλάχιστον το 30% των εταιρειών στη Γαλλία προβλέπουν τόνωση των εφοδιαστικών τους σχέσεων με την Κίνα. Το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο, στο 27%, ανάμεσα στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανησυχούν ξεκάθαρα λιγότερο από τις αμερικανικές», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 επικεφαλής εταιρειών σε Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ. Πάντως, προκύπτει συνολικά ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σκοπεύει να αυξήσει την έκθεσή του στην Κίνα. Εξ ου και η απεξάρτηση θεωρείται δύσκολη, εάν όχι αδύνατη, σύμφωνα με την Allianz Trade.
Αντίστοιχα, οι κινεζικές επιχειρήσεις είναι όλο και πιο αισιόδοξες για τις εξαγωγές τους στο εξωτερικό. Μάλιστα, πάνω από ένας στους 10 εξαγωγείς αναμένει αύξηση άνω του 10% στην εξαγωγική του δραστηριότητα. Συγκριτικά, οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες αναμένουν αύξηση μεταξύ 2% και 5%.
«Οι Κινέζοι εξαγωγείς είναι πιο αισιόδοξοι σε σύγκριση με άλλες χώρες της έρευνας», σχολίασε η Φράνσις Χουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για Ασία – Ειρηνικό στην Allianz Trade. «Πέρυσι ήταν μια κακή χρονιά για τις συνολικές εξαγωγές, είχαμε παγκόσμια εμπορική ύφεση. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνά μας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι», σχολίασε η ίδια στο CNBC.
Οι επιχειρήσεις μπορεί μεν να μην καταφέρουν να απεξαρτητοποιηθούν από την Κίνα, αλλά η διαφοροποίηση είναι μια εξαιρετικά πιθανή εναλλακτική, ιδίως στην υπόλοιπη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
Σύμφωνα άλλωστε με την έκθεση της Allianz, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δείχνουν να ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς και για τους κινδύνους σχετικά με ελλείψεις προϊόντων, προσωπικού και πόρων. Περίπου 73% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα ρίσκα που συνδέονται με την πολιτική και τον προστατευτισμό είναι η μεγαλύτερή τους ανησυχία. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν εξαγωγική δραστηριότητα ανησυχούν για αναταραχές στην εφοδιαστική τους αλυσίδα.
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί εξαγωγείς που έχουν παραγωγή ή προμηθευτές στην Κίνα δήλωσαν ότι θα εξέταζαν άλλες χώρες στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού ή τη Λατινική Αμερική, προκειμένου να διαφοροποιηθούν. «Η μετεγκατάσταση στη γύρω περιοχή και η συντόμευση της εφοδιαστικής αλυσίδας φαίνεται να είναι οι προτιμώμενες τάσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση της Allianz.