Αμερικανός μεγιστάνας θέλει να αγοράσει την εφαρμογή TikTok

Αμερικανός μεγιστάνας θέλει να αγοράσει την εφαρμογή TikTok

O Φρανκ Μακόρτ, επιχειρηματίας στην αγορά ακινήτων, επεξεργάζεται σχέδιο για να συγκροτήσει ομάδα πλειοδοτών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Φρανκ Μακόρτ, δριμύς επικριτής του τρόπου με τον οποίον οι τεχνολογικοί κολοσσοί χρησιμοποιούν τα δεδομένα των χρηστών, δείχνει ενδιαφέρον να αποκτήσει την πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο TikTok, θυγατρικής της ByteDance, και να τη μετασχηματίσει. Σε δηλώσεις του είπε ότι επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να συγκροτήσει ομάδα πλειοδοτών για να αγοράσει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος του είναι να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο το TikTok, και το Διαδίκτυο συνολικά, χρησιμοποιεί δεδομένα και λαμβάνει υπόψη τη συνθήκη του προσωπικού απορρήτου. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για το TikTok με ακαδημαϊκούς και όσους μελετούν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας, όπως ο Τζόναθαν Χέιντ, του οποίου το βιβλίο «The Anxious Generation» (Η αγχωμένη γενιά) πραγματεύεται το πώς τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων και βρίσκεται στον κατάλογο των ευπωλήτων ένα μήνα και πλέον.

Ο Φρανκ Μακόρτ, πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Λος Αντζελες Ντότζερς, που σώρευσε πλούτο από τις δραστηριότητές του στην αγορά ακινήτων, επί μακρόν ενδιαφέρεται για τον ρόλο της τεχνολογίας στην κοινωνία. Σημειωτέον ότι πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο νομοθέτησε για να αναγκάσει την ByteDance ή να πουλήσει την πλατφόρμα ή να την κλείσει, οπότε το μείζον ερώτημα είναι ποιος θα το τολμήσει, δεδομένου του τεχνολογικού, πολιτικού και οικονομικού ρίσκου.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει αποδυθεί σε μια σταυροφορία για να αναμορφώσει το Διαδίκτυο, αποσπώντας τον έλεγχο των δεδομένων των χρηστών από τους τεχνολογικούς γίγαντες τύπου Facebook και TikTok. Εξ ου και το 2021 συγκρότησε μια συναφή πρωτοβουλία, που ονομάζεται Project Liberty / Εργο Ελευθερία. «Αυτό φαινόταν σαν μια εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσουμε πραγματικά την εναλλακτική λύση στο Διαδίκτυο, το οποίο έχει εποικιστεί από μεγάλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του TikTok», είπε σε συνέντευξή του ο κ. Μακόρτ και αναφέρουν οι ΝΥΤ. Διευκρίνισε, ακόμη, πως μια τέτοια εναλλακτική θα βοηθούσε τους χρήστες «να ελέγξουν την ταυτότητά τους, αλλά και να κατέχουν και να ελέγχουν τα δεδομένα τους».

Πάντως, μια εξαγορά του TikTok θα ήταν δαπανηρότατη, η δε κινεζική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίσει την πώληση του πολύτιμου αλγορίθμου του, ενώ και ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του στις ΗΠΑ από εκείνες της ByteDance δεν είναι απλός. Τέλος, το να αποκτηθεί η πλατφόρμα από μεγάλη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στη χώρα δεν θεωρείται πιθανό, διότι θα υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT