Η Κίνα αγοράζει κατοικίες για να σωθεί η αγορά ακινήτων

Η Κίνα αγοράζει κατοικίες για να σωθεί η αγορά ακινήτων

Μέτρα διάσωσης του κλυδωνιζόμενου κλάδου προωθεί η κινεζική κυβέρνηση

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Σανίδα σωτηρίας στον κλυδωνιζόμενο κλάδο των ακινήτων ανακοίνωσε η Κίνα, με στόχο να σταθεροποιήσει έναν τομέα που σε εποχές ευημερίας αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο του ΑΕΠ, πλέον όμως αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Το Πεκίνο ανακοίνωσε «ιστορικά» βήματα για τη διάσωση του κλάδου, με την κεντρική τράπεζα να δίνει το πράσινο φως σε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 138 δισ. δολαρίων και χαλάρωση των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια, την ώρα που και οι τοπικές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να αγοράσουν διαμερίσματα. Οι επενδυτές που ζητούσαν εδώ και καιρό κυβερνητική παρέμβαση, ελπίζουν ότι τα μέτρα θα αντισταθμίσουν τη μείωση της ζήτησης για νέα και παλιά διαμερίσματα, θα συγκρατήσουν την πτώση των τιμών και θα μειώσουν το αυξανόμενο απόθεμα απούλητων κατοικιών από «προβληματικούς» εργολάβους.

Το 2021, όταν η αγορά ακινήτων διολίσθησε σε απότομη ύφεση, αρκετοί κατασκευαστές χρεοκόπησαν, αφήνοντας πίσω τους μισοτελειωμένα οικιστικά έργα με αποτέλεσμα να μειωθεί η εμπιστοσύνη σε αυτό που υπήρξε επί δεκαετίες το προτιμώμενο μέσο αποταμίευσης για τον κινεζικό πληθυσμό. Οι «βαρύνουσας σημασίας νέες πολιτικές σηματοδοτούν μια ιστορική στιγμή για τον κλάδο», έγραψε η China Real Estate, την οποία εκδίδει το υπουργείο Στέγασης, ενώ ο CSI 300, ο βασικός δείκτης της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς, σημείωσε άνοδο ύψους 9,1% μετά την ανακοίνωση. «Είναι ένα τολμηρό βήμα. Το μεγαλύτερο θέμα είναι εάν το πρόγραμμα κρατικών αγορών θα πυροδοτήσει ζήτηση του ιδιωτικού τομέα. Η εκκαθάριση των αποθεμάτων θα αυξήσει τις ταμειακές ροές στους κατασκευαστές και θα βοηθήσει τη χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα», σχολιάζει ο Ρέιμοντ Γιουνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία ANZ.

Η κεντρική τράπεζα δίνει το πράσινο φως σε πρόσθετη χρηματοδότηση 138 δισ. δολ. και χαλάρωση των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια.

Με βάση το νέο πρόγραμμα, οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να δώσουν εντολή σε κρατικές εταιρείες να αγοράσουν σπίτια σε «λογικές» τιμές τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για οικονομικά προσιτή στέγαση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, χωρίς να δώσει ωστόσο χρονοδιάγραμμα για τις αγορές. Είπε επίσης ότι οι τοπικές κυβερνήσεις, με χρέος ήδη περίπου 9 τρισ. δολαρίων, μπορούν να αγοράσουν εκ νέου γη που πωλήθηκε σε κατασκευαστές και υποσχέθηκε ότι οι Αρχές θα «παλέψουν σκληρά» για να ολοκληρώσουν έργα που έμειναν ημιτελή. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια διευκόλυνση δανεισμού για οικονομικά προσιτή στέγαση που, όπως τονίζει, θα οδηγήσει σε τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 69 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και τις απαιτήσεις προκαταβολής. Τέλος, θα διαθέσει αντίστοιχο ποσό για τη στήριξη πολιτικών, όπως η ανάπλαση αστικών περιοχών με παλαιότερες κατοικίες.

Οι Αρχές δεν ανέφεραν το συνολικό κόστος των κρατικών αγορών κατοικιών, η Goldman Sachs ωστόσο εκτιμά το απόθεμα εμπορεύσιμων κατοικιών σε 1,8 τρισ. δολάρια. Αντίστοιχα, υπήρχαν 391 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νέων κατοικιών προς πώληση το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 24% από έτος σε έτος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Από το «κραχ» στην αγορά ακινήτων το 2021, η Κίνα μείωσε τα επιτόκια και τις προκαταβολές, ενώ οι περισσότερες πόλεις έχουν χαλαρώσει ή αφαιρέσει τους περιορισμούς αγορών. Τα μακροπρόθεσμα ερωτήματα, πάντως, σχετικά με τη ζήτηση στέγης εξακολουθούν να υφίστανται σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρή δημογραφική κρίση και όπου το 96% των νοικοκυριών διαθέτει ήδη τουλάχιστον ένα σπίτι.

Οι τιμές των νέων κατοικιών υποχώρησαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2014. Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα το πρώτο τετράμηνο του 2024 μειώθηκαν κατά 9,8% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT