Τρόφιμα και υπηρεσίες οι βασικοί παράγοντες του πληθωρισμού

Τρόφιμα και υπηρεσίες οι βασικοί παράγοντες του πληθωρισμού

Η Alpha Bank εκτιμά ότι φέτος ο δείκτης θα κυμανθεί μεταξύ 2,6%-3%

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Στο 2,6%-3% εκτιμά η Alpha Bank ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο ο πληθωρισμός φέτος, ενώ το 2025 θα υποχωρήσει στο 2%-2,3%. Η κυβέρνηση στο πρόσφατο Πρόγραμμα Σταθερότητας εκτιμά πληθωρισμό 2,6% φέτος και 2% το 2025.

Η ανάλυση της τράπεζας στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) επισημαίνει την ιδιαίτερη συμβολή των τροφίμων στη διατήρηση του δείκτη σε υψηλά επίπεδα. Το α΄ τρίμηνο φέτος καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων, που αυξήθηκαν κατά 9%, πιθανώς και εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην αγροτική παραγωγή της χώρας, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αύξηση, 40%, κατέγραψαν τα έλαια και λίπη (που δεν είναι το κατεξοχήν προϊόν της Θεσσαλίας) και ακολουθούσαν τα φρούτα με 13%.

Στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, την ίδια περίοδο, η αύξηση των τιμών ήταν 4,6%, αλλά η συμβολή τους στον πληθωρισμό ήταν υψηλότερη λόγω της μεγαλύτερης στάθμισής τους στον δείκτη. Το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων αυξήθηκαν κατά 12,3%.

Γενικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι οι τιμές των υπηρεσιών και των τροφίμων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες του πληθωρισμού τους 4 πρώτους μήνες του 2024. Στις υπηρεσίες, από την αρχή του χρόνου, οι αυξήσεις έχουν επιβραδυνθεί. Τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση, έναντι 6,8% τον Απρίλιο του 2023. Η συμβολή τους στον δείκτη ήταν 1,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα τρόφιμα, αν και με μεγαλύτερες αυξήσεις, είχαν μικρότερη συμβολή στον δείκτη τον Απρίλιο, με 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω στάθμισης.

Τα βιομηχανικά προϊόντα, εξαιρουμένης της ενέργειας, συνέβαλαν μόνο κατά 0,4 μονάδες στον δείκτη τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει η ανάλυση της τράπεζας, ενώ η συμβολή των τιμών της ενέργειας ήταν οριακά αρνητική (-0,1 ποσοστιαία μονάδα). Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι αρνητικές επιδράσεις των τιμών της ενέργειας που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς η πτώση τους τον Απρίλιο ήταν 1,4%, ενώ τον ίδιο μήνα το 2023 ήταν 18%.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού συνέχισαν να υποχωρούν το α΄ τρίμηνο κατά 46% και 2% αντιστοίχως, αναφέρει το δελτίο. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατέγραψε σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας, μεταξύ άλλων, την αβεβαιότητα, εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά και μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τον περασμένο μήνα. Το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου Brent ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση «ομαλής προσγείωσης», σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σχετικά ήπιο πληθωρισμό και αντιστοίχως ήπιους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, μετά τον συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης των προηγούμενων ετών. Θα παραμείνει εκεί το 2024 και το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT