Ρεκόρ τζίρου για τις επιχειρήσεις λόγω ακρίβειας και κατανάλωσης

Ρεκόρ τζίρου για τις επιχειρήσεις λόγω ακρίβειας και κατανάλωσης

Στα υψηλότερα επίπεδα της 5ετίας 2019-2023 - Αυξήθηκε κατά 11,24 δισ. πέρυσι λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης και ακρίβειας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Η κατανάλωση και η ακρίβεια ενίσχυσαν τους τζίρους των επιχειρήσεων το προηγούμενο έτος και ταυτόχρονα τόνωσαν τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το λιανικό εμπόριο κατέγραψε τις υψηλότερες πωλήσεις σε απόλυτα μεγέθη (φορολογητέες εκροές) το 2023, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και ο κλάδος του αυτοκινήτου. Τρίτος κλάδος ήταν η εστίαση και τέταρτος η βιομηχανία τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης ΦΠΑ που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι 71 επιχειρηματικοί κλάδοι σε σύνολο 87 σημείωσαν αύξηση πωλήσεων μέσα στο 2023, 16 κλάδοι σημείωσαν υποχώρηση μεταξύ αυτών ο ενεργειακός, ο οποίος παρουσίασε μείωση πωλήσεων ύψους 17,44 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των τιμών.

Η συνολική αύξηση των πωλήσεων το 2023 σε σχέση με το 2022 διαμορφώνεται στα 11,24 δισ. ευρώ (+3%). Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το μέγεθος των πωλήσεων του έτους 2023 είναι το υψηλότερο της πενταετίας 2019-2023. Σημειώνεται ότι το 2020 μόλις 23 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας άντεξαν στην υγειονομική κρίση και είχαν καταγράψει αύξηση των πωλήσεων σε σύγκριση με το 2019. Αντίθετα οι υπόλοιποι 64 παρουσίασαν σημαντική μείωση των πωλήσεων.

Η μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή είχε καταγραφεί στον κλάδο καταλυμάτων, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη πτώση λόγω των συνεπειών της πανδημίας και γενικότερα σε κλάδους δραστηριότητας που προϋποθέτουν υψηλό βαθμό ανθρώπινης επαφής και ελευθερία μετακινήσεων μεταφορών.

Λιανικό εμπόριο, κλάδος αυτοκινήτου και εστίαση κατέγραψαν τις υψηλότερες πωλήσεις.

Συγκεκριμένα το 2020 οι κατασκευές εξοπλισμού μεταφορών, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αλιεία και υδατοκαλλιέργεια και οι ταχυμεταφορικές δραστηριότητες είχαν αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις τους. Σε απόλυτα μεγέθη λοιπόν ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων πέρυσι ήταν το λιανικό εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες που φέρουν κωδικό αριθμό και περιλαμβάνουν κάθε είδους λιανικό εμπόριο, εκτός των οχημάτων, ανήλθαν σε περίπου 60 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,95 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το εμπόριο οχημάτων (χονδρικό και λιανικό) ακολουθεί και μάλιστα παρουσίασε αυξημένες πωλήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Το σύνολο των πωλήσεων στον κλάδο ανήλθε σε 13,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με το 2022. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση σε απόλυτα μεγέθη που εντοπίζεται μεταξύ των κλάδων της οικονομίας.Τρίτος κατά σειράν κλάδος επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτα μεγέθη ήταν και πάλι στην κατανάλωση. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης κατέγραψαν αύξηση 23% των πωλήσεων σε σχέση με το 2022 ή διαφορετικά 2,071 δισ. ευρώ. Τα συνολικά δε έσοδα των επιχειρήσεων εστιατορίων, αναψυκτηρίων κ.λπ. ανήλθαν σε 11,1 δισ. ευρώ.

Στην τέταρτη θέση είναι η βιομηχανία τροφίμων με αύξηση των πωλήσεων κατά 12% ή 3,8 δισ. ευρώ. Ακολουθούν στην πέμπτη θέση τα κατασκευαστικά έργα (πλην οικοδομών) με αύξηση των πωλήσεων κατά 33% ή 1,7 δισ. ευρώ. Την έκτη θέση καταλαμβάνουν τα καταλύματα με αύξηση πωλήσεων 17% ή 1,67 δισ. ευρώ και την 7η θέση ο πρωτογενής τομέας με αύξηση πωλήσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (ζωική και φυτική παραγωγή).

Στην 8η θέση βρίσκονται οι εξειδικευμένες κατασκευές (παραγωγικές μονάδες κ.λπ.) και στην 9η οι μεταφορές, οι οποίες τα χρόνια της πανδημίας ήταν στις πρώτες θέσεις. Τέλος, στη 10η θέση βρίσκονται οι κατασκευές κτιρίων (κατοικίες, γραφεία κ.λπ.). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι:
• Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού με μείωση των πωλήσεων κατά 17,4 δισ. ευρώ (ΚΑΔ 35) ή 29%.
• Παραγωγή βασικών μετάλλων με μείωση 1,02 δισ. ευρώ ή 14%.
• Συλλογή, παροχή και επεξεργασία νερού με μείωση της τάξης 16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT