Μικρότερο το χαρτοφυλάκιο δανείων των 4 τραπεζών το πρώτο τρίμηνο

Μικρότερο το χαρτοφυλάκιο δανείων των 4 τραπεζών το πρώτο τρίμηνο

Συρρικνώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα τέλη του 2023 — Διατηρούν την πρόβλεψη για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 5 δισ. για όλο το 2024

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Συρρίκνωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου κατά 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα καταγράφουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το α΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα τέλη του 2023, καθώς οι εκταμιεύσεις αντισταθμίστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις αποπληρωμές δανείων, κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις με σημαντικά υπόλοιπα. Σε ετήσια βάση η αύξηση των δανείων ανέρχεται σε 4,2 δισ. ευρώ, τροφοδοτώντας μαζί με την άνοδο των επιτοκίων και τη συγκράτηση των τόκων στις καταθέσεις, την αύξηση στα 2,6 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ των οργανικών εσόδων, δηλαδή των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες την ίδια περίοδο.

Επειτα από ένα χαμηλών προσδοκιών α΄ τρίμηνο, οι τράπεζες διατηρούν την πρόβλεψη για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 5 δισ. ευρώ περίπου για όλο το 2024, «ποντάροντας» στη «δεξαμενή» των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις του οποίου –όπως έχει γράψει η «Κ»– δεν υπερβαίνουν προς το παρόν το 20%, ενώ αντίθετα ο δανεισμός των νοικοκυριών προβλέπεται για άλλη μια χρονιά ασθενικός. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στα 115,9 δισ. ευρώ από 116 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023 και 111,7 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2023.

Τράπεζα Πειραιώς

Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθε στα 30 δισ. ευρώ από 28,3 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2023 και 30,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024, παρά τα 2,1 δισ. ευρώ νέων εκταμιεύσεων. Αιτία οι μεγάλες αποπληρωμές δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, που αντιστάθμισαν τις νέες εκταμιεύσεις, από τα οποία τα 800 εκατ. ευρώ είναι αποπληρωμές εποχικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τη διοίκηση, η οποία διατηρεί τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ το 2024.

Εθνική

Παρά την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, το χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει οριακή μείωση σε σχέση με τα τέλη του 2023 – στα 30,2 δισ. ευρώ έναντι 30,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται επίσης στις υψηλές αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις των κλάδων της ενέργειας και της ναυτιλίας, ενώ σε ετήσια βάση το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύθηκε κατά 1,1 δισ. από τα 29,1 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις της διοίκησης σε ό,τι αφορά την πορεία των εκταμιεύσεων τα προσεχή τρίμηνα είναι αισιόδοξες, υπογραμμίζοντας ότι «τα εγκεκριμένα αλλά μη εκταμιευμένα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 2,9 δισ., ενώ όπως επισημάνθηκε «οι εκταμιεύσεις ήδη σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψη τον Απρίλιο στα 850 εκατ. ευρώ έναντι του εποχικά ασθενούς α΄ τριμήνου 2024», τάση που θέτει «τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου πιστωτικής επέκτασης για το 2024».

Eurobank

Η Eurobank αναμένει πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα κατά 1,3 δισ. ευρώ το 2024 (άλλο 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις δραστηριότητες του εξωτερικού), ενώ κατά το α΄ τρίμηνο του έτους αύξησε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο στα 27,1 δισ. ευρώ από 27 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 και από 26,2 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2023. Η μικρή αύξηση είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις, καθώς το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο απομειώθηκε στα 7,2 δισ. ευρώ από 7,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023 και 7,5 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης, «η χαμηλή πτήση στη στεγαστική πίστη θα διατηρηθεί όλη τη χρονιά».

Alpha Bank

Η Alpha Bank έχει αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα στα 28,6 δισ. ευρώ (από 26,9 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2023), αλλά σε σχέση με τα τέλη του 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση περιορίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ, από τα 28,4 δισ. ευρώ.

Οι εκταμιεύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις και 187 εκατ. ευρώ προς νοικοκυριά) το α΄ τρίμηνο του έτους αντισταθμίστηκαν πλήρως από ισόποσες αποπληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT