UniCredit: Μηδενίζει την έκθεσή της στη Ρωσία

UniCredit: Μηδενίζει την έκθεσή της στη Ρωσία

H τράπεζα έχει ήδη μειώσει κατά 91% τη διασυνοριακή της έκθεση στη Ρωσία, ενώ η τοπική δραστηριότητά της έχει μειωθεί κατά 67%

1' 29" χρόνος ανάγνωσης

Την πρόθεσή του να μηδενίσει έως τα τέλη του 2025 την έκθεσή του στη Ρωσία –ανέρχεται σήμερα στα 400 εκατ. ευρώ– ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου UniCredit Αντρέα Ορσέλ, με φόντο την πρόσφατη απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου της Αγίας Πετρούπολης εις βάρος του ιταλικού ομίλου για τη δέσμευση τοπικών περιουσιακών στοιχείων του ύψους 462,7 εκατ. ευρώ. Πηγές της UniCredit ξεκαθαρίζουν ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν αφορά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί, αλλά αυτά που επιδιώκει να κατασχέσει η ρωσική πλευρά, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας».

Μιλώντας στους αναλυτές για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της UniCredit, ο Αντρέα Ορσέλ δήλωσε ότι η τράπεζα έχει ήδη μειώσει κατά 91% τη διασυνοριακή της έκθεση στη Ρωσία, ενώ η τοπική δραστηριότητά της έχει μειωθεί κατά 67% και μάλιστα, όπως είπε, με ελάχιστο κόστος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, «τα τελευταία δύο χρόνια, με ηρεμία και οργανωμένο τρόπο, μειώσαμε τη διασυνοριακή μας έκθεση κατά 5,6 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 91%, και θα μηδενιστεί πρακτικά τους επόμενους 15-18 μήνες. Στη ρωσική αγορά έχουμε μειώσει την έκθεσή μας κατά 67% και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η στρατηγική μας είναι η ίδια, της σταδιακής, αποφασιστικής και οργανωμένης απεμπλοκής τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον όμιλο, ακόμη και σε ένα ακραίο σενάριο που η τράπεζα θα επωμιστεί τη μέγιστη ζημία, το πλήγμα στα κεφάλαια θα είναι μόλις 40 μ.β., με τον δείκτη CET1 να μειώνεται σε 15,8%, από 16,2% που είναι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει σε χθεσινό άρθρο της η Corriere della Sera, η UniCredit αξιολόγησε δεκάδες επιλογές για την πώληση της θυγατρικής της στη Ρωσία, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι δυνητικοί αγοραστές υπόκειντο σε δυτικές κυρώσεις, ενώ σε άλλες τέθηκε ρωσικό βέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT