Μειώθηκε κατά 6% ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο

Μειώθηκε κατά 6% ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο

Λόγω υποχώρησης του τζίρου στις ενεργειακές και μείωσης της ζήτησης από χώρες της Ευρωζώνης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης

Υποχώρηση 6% κατέγραψε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, απόρροια κυρίως της μείωσης του τζίρου των ενεργειακών εταιρειών λόγω υποχώρησης τιμών, αλλά και της μείωσης της ζήτησης, κυρίως από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 15,7% λόγω κυρίως της μείωσης του τζίρου κατά 45,1% στον κλάδο «εξόρυξη λιγνίτη – άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου», ενώ ο τομέας της μεταποίησης κατέγραψε το ίδιο διάστημα μείωση 5,9%.

Οι κλάδοι της μεταποίησης στους οποίους παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση τζίρου είναι οι ακόλουθοι: χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων (-24,7%), παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών (-20,8%), κατασκευή ειδών ένδυσης (-20,5%), παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων (-18,5%), παραγωγή βασικών μετάλλων (-16,7%), κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-15,7%). Στον μεγαλύτερο κλάδο της μεταποίησης, που είναι ο κλάδος των τροφίμων, καταγράφηκε μείωση του τζίρου κατά 6,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση του δείκτη εγχώριας αγοράς πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτήν που καταγράφηκε στην Ευρωζώνη. Τούτο οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, στη μείωση της ζήτησης από την Ευρωζώνη, καθώς μεγάλες αγορές, όπως για παράδειγμα η γερμανική, βρέθηκαν σε κατάσταση ύφεσης, και δεύτερον, στην πρακτική από πολλές βιομηχανίες να διατηρήσουν ανταγωνιστικές τιμές στις αγορές εκτός Ελλάδας, όχι όμως και εντός.

Ετσι, ο δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας στην εγχώρια αγορά υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 3,1%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας εξωτερικής αγοράς υποχώρησε κατά 10,4%. Ο επιμέρους δείκτης κύκλου εργασιών στη μεταποίηση στην εγχώρια αγορά μειώθηκε τον Μάρτιο του 2024 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023 κατά 3,2%, ενώ ο δείκτης ορυχείων, λατομείων κατά 0,3%. Η μείωση στη μεταποίηση προήλθε λόγω κυρίως της μείωσης του τζίρου στους κλάδους χαρτοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, παραγωγής βασικών μετάλλων και παραγωγής χημικών ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT